"575 млн. са повод да бъде пропуснат „ДП“, т.е. Делян Пеевски в делото КТБ. Към днешна дата активите, които е присвоил, надхвърлят 450 млн. лева. Можех да се договоря с тях, но аз не исках да работя по този начин. Г-н Пеевски е човекът, който корумпира и съда и прокуратурата и службите. Предполагам, че той има определени документи, което обяснява начина, по който държи всички тези хора" - коментира Цветан Василев.

Вчера банкерът Цветан Василев даде пространно интервю за предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по тв "Евроком". Разговорът между водещата на предаването Люба Кулезич и Цветан Василев бе осъществен чрез видео връзка София-Белград.

Цветан Василев започна с коментар на скорошната си специална декларацията към Спецсъда, с която разкри още подробности около фалита на КТБ и анализира хода на делото ''КТБ'' дотук:

''Този нестандартен ход ми бе подсказан от моите адвокати. На практика стандарт на незаконен подход има най-вече на прокуратурата, която има основно задължение да ме разпита. Самият Специализиран съд взе решение през февруари да направят разпит, който до ден днешен не е реализиран. Затова решихме, че е добре накратко да опишем моите виждания за досегашния ход на процеса, както, разбира се и за характера на обвинението. В тази декларация аз наблегнах на няколко неща. Първото е ролята на институциите във фалирането на банката. Прокуратурата има основна роля във фалита на банката. Първият етап срещу атаката на банката, където господин Цацаров имаше основна роля чрез предизвикването на паника. Също и да се убедят БНБ и правителството, че банката не трябва да бъде спасявана и не трябва да и бъде помагано. Г-н Цацаров се справи с първия етап.. Той имаше задачата да постави на колене банката. Трябваше да  Цацаров имаше успех, защото, ако си спомняте, имаше ефект и върху други банки. ПИБ също имаше проблеми тогава, но на нея й бе оказана държавна помощ. Данните, с които разполагам сочат, че към този момент капиталът й е бил минус 600 милиона лева. С това не казвам, че ПИБ не е трябвало да бъде спасявана, а че има двоен подход. Това е едната основна моя цел, към която искам да обърна вниманието на съда".

Относно избора на Иван Гешев за главен прокурор, Василев заяви: ''Преди всичко бих искал да кажа, че изборът на г-н Гешев за главен прокурор и предложението Цацаров да оглави КПКОНПИ, са недвусмислено свързани, като награди за тяхната дейност по казуса КТБ. Г-н Цацаров се справи по-леко със задачата, но на г-н Гешев не само му се наложи да каца с дизелов двигател на луната. Трябваше да ме вкарва в неща, които не съм извършвал. Трябваше да се изчисти банката от всички нейни активи, за да не може бъде хвърлян фокус върху тях и да се разграбят.''

''Внезапно обзелата го амнезия... главния свидетел, (бел ред. главният свидетел по делото ''КТБ'' е Бисер Лазов) по-скоро всички трябва да с развеселени от този факт, защото човек, който цитира факти до стотинки, неща от нашия личен живот, сега не може да се сети за един баланс. Нашите адвокати са му подготвили много неприятни изненади. В нормална среда този човек отдавна трябваше да си е сменил процесуалното качество заради стотиците грабежи, откровени кражби, извършени от него, в негова полза, а и на трети лица'', заяви още Цветан Василев.

''Делян Пеевски си е спестил ангажименти по издръжката на медиите, но не само. Г-н Пеевски като главен организатор на удара по КТБ, добре е осребрил това свое участие. Наред с тези 575млн. лева, активите, които към днешна дата той е присвоил - надхвърлят 450млн. лева, без да включвам в тази сметка очаквания от тях ефект от открадната чрез ВТБ и тяхно съдействие - Виваком. Печалбите на Пеевски може да надхвърлят и милиард'', коментира обвиняемият Василев.

По думите му е работено и по дружеството „ТЦ-ИМЕ“, което е държало проценти във „Виваком“. Фирма е въвлечена в сделки с фирми свързани майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. „ТЦ-ИМЕ“, която също е инкриминирана в делото КТБ, е имала финансови взаимоотношения с „Балканска медийна компания“. „Нека да погледнат данните за тази фирма.“, предложи Василев и заяви, че категорично твърди, че фамилията на Пеевски няма 1 лев доказан законен доход.

За кредитите на Пеевски към банката, той добави следното: ''Това са кредити, които са осигурявани от фирми длъжници на банката на фирми пряко или непряко свързани с него. Аз нарочно поисках от съдията да се извадят всички справки извършвани и подготвяни от Бисер Лазов и неговия екип. Там ще се видят движенията по ''ДП'', имало е и погасявания. Тоест, Пеевски, когато е имал възможност е погасявал тези задължение по ''ДП''. Той започна да отказва окончателно през есента на 2013 и всъщност оттам тръгна нашият спор, че трябва да бъдат регулирани договорно нашите отношения. След като аз поисках да урегулираме договорно всички отношения по ДП, той ми предложи чист рекет от своя адвокат Александър Ангелов. Между другото, тогава присъстваше и главният свидетел Бисер Лазов. Той отказа да погасява (бел. ред. Александър Ангелов), а поиска дял от всички активи, които има банката.''.

Водещата Кулезич попита Василев дали все пак не е възможно прокурорът по делото ''КТБ'' Иван Гешев да не е видял ''ДП'', а Василев първоначално отговори с ирония: ''При такова тежко кацане с дизелов двигател на луната, може и да не е забелязал. Абсурд е! Ясно е, че по тази справка е работено. След като намериха начин да обвиняват всякакви хора, които нямат абсолютно нищо общо, а са били принудени да подписват за престъпления, които не са извършили. Това от главния свидетел на прокуратурата, а не от мен.Василев продължи за Пеевски: ''Промяната в поведението на Пеевски е след провала му да стане шеф на ДАНС. Аз мисля, че тогава е поет нов подход, нова стратегия, която естествено е имала за цел - унищожаване на банката или моето унищожаване, за да се възползват от сериозния актив, който беше направила Корпоративна банка''.

За ''Южен поток'': В КТБ не е влизала и една стотинка по ''Южен поток''. КТБ трябваше да осигури банковото обслужване по проекта. Този проект беше изцяло под контрола на Делян Пеевски, чрез неговото прокси Иван Мирински. Но след като се разбра, че проектът не получава одоборение от Европейската комисия, което беше моето условия, а и второ аз видях начина, по който се калкулират инвестиционните разходи и се отказах да обслужвам проекта. Пеевски изтегли свои фирми от проекта, за да се предпази от евентуални американски санкции.''

Василев продължи с интересна история, която му се е случила покрай проекта ''Южен поток'': ''През май месец в офиса ми, на 12-ия етаж, дойдоха братя Велчеви с известен руски бизнесмен, близък до Кремъл. Той в прав текст ми заяви, че Кремъл ме счита за виновен за провала на ''Южен поток''. Аз съм натопен и в Москва, и във Вашингтон, от посолствата в София. Видя се колко е било мое правителството на Орешарски, след като то допусна тази рейдърска така под контрола на прокуратурата. Аз моя кръст си го нося, но това не означава, че няма да продължа да се боря за истината, както за себе си, така и за моето семейство. А и за 13-те обвиняеми и подсъдими, които лежат по арестите, заради лъжите на един пропаднал морално човек (бел. ред. визира Бисер Лазов, главният свидетел по делото ''КТБ''). Той очевидно е много важен на прокуратурата.''

'Моят отказ да продължа да работя по този начин, ми донесе всичките събития, които ми се случиха'', категоричен е банкерът.

Василев посочи Пеевски като човек, който корумпира институциите, а след това бе помолен да коментира замесването на неговото име в т.нар. ''Шпионски скандал'': Преди всичко, аз съм определен за враг на държавата, това е ясно на всички. Шпионският скандал е поредната сапунка в милиционерски сценарий, в която обаче целите са по-далечни. По някакъв начин да бъде свалено ''осветлението'' спрямо Пеевски в Америка. Малинов комсомолски ентусиаст, дребен шмекер. Аз нямам договор с Малофеев''.

''Аз мисля, че и награждаването на Малинов в Москва е част от сценария'', добави Василев, а след това акцентира на това, че Делян Пеевски е силно свързан с Кремъл.

Според Василев механизмите за влияе на Делян Пеевски  в САЩ и Русия са били през ДАНС по времето на Орешарски, когато вътрешен министър е бил Цветлин Йовчев. „В какво качество мислите, че Марси Райс, бивш посланичка на САЩ, посети банката, но отказа да се срещне с мен през 2014 г.?“, попита банкерът.

Относно руския шпионския скандал и обвинението в шпионаж на председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов Цветан Василев заяви още, че той и може да е определен за враг на държавата Русия, но продължават процесите в САЩ, както по закона „Магнитски“, така и процеса по закона „РИКО“ в Ню Йорк. Според него, този шпионски скандал е балон и опит да бъде прехвърлен проблемът от болната на здравата глава. Василев определи Малинов като „дребен шмекер“. „Мисля, че това награждаване на Малинов е част от сценария, защото нямам съмнения, че сътрудничи на службите в този цирк.“, каза още Василев.

Във връзка с името Бабаков, което изплува в руския шпионски скандал и отношенията къ към проекта „Южен поток“, Цветан Василев заяви, че в КТБ не е влязла 1 стотинка по този проект. По думите му банката е трябвало да обслужва финансовия поток по време на реализацията на проекта. Другият ангажимент е бил осигуряване на банковите гаранции за българските подизпълнители на проекта, като всички те са били свързани с Иван Мирински, който също е свързан с депутата Делян Пеевски.

„След като се разбра, че проектът не получава одобрението на Европейската комисия, което беше моето условие и след като видях как се калкулират сумите, аз отказах да работя по този проект“, заяви Василев.

По думите, в делото КТБ друго липсващо име е това на Бабаков. Има и много други липсващи имена, а голяма част от тях са държани под контрол, смята банкерът. Като пример за такива той посочи Николай Бареков, Сергей Станишев и Красимир Каракачанов.

 

„Брюкселската любов към закона се изпари, щатската също се изпарява. С авансовата покупка на 8-те самолета, ние се доказахме като добър партньор.“, добави той.

„Аз ще продължа да се боря за себе си, нося кръста си, ще продължа да се боря за семейството си, за всички хора които са обвиняеми и всички, които лежат по арестите заради показания на едни морално пропаднал свидетел. Явно не са им стигнали и парите от Аликс Партнърс - една фирма, която е сериозно компрометирана.“, каза в края на разговора Цветан Василев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.