Заплатите в отрасъл „Здравеопазване“ се увеличават средно с над 15%. Това стана ясно по време на подписването на Колективния трудов договор (КТД) в сектора днес в Министерството на здравеопазването.

„Стартовите заплати на медицинските сестри стават от 750 към момента 950 лв. На лекарите със специалност - 1150 лв. в областните болници, 1250 лв. в университетските болници. От 1350 лв. до 1500 лв. за началниците на клиники, в зависимост от клиниката. Грубо около 200 лв. е навсякъде увеличението. Като процент е различно – над 15% е увеличението на заплатите за всички позиции“, каза д-р Камен Данов от КТ "Подкрепа".

КТД беше подписан от КТ „Подкрепа“, КНСБ, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства от името на КРИБ и Националната асоциация на работодателите от здравеопазването от името на БСК. Договорът обаче не беше подписан от БТПП и сдружение „Медицински клъстър“.

„От името на КРИБ подписах колективния трудов договор с идеята и препоръката, че освен регулацията на основните работни заплати, всички заедно трябва да намерим начин да премахнем много тежките диспропорции във възнагражденията в здравния сектор. Ако не се намери начин да се изгладят тези неравности, ще бъдем свидетели как цялата здравна система с изключение на няколко големи града ще остане без кадри“, заяви представителят на КРИБ д-р Мими Виткова.

„С този колективен трудов договор и с последващите стъпки смятаме, че ще се сложи ред, защото не само в регионите, но и в отделните болници има много големи разлики в заплащането“, каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. „Липсата на някои от работодателите не ме разочарова, тъй като те не представляват кой знае кого в здравеопазването“, коментира още д-р Кокалов.

„Дълбоко се надявам, че тези показатели ще бъдат наистина постигнати, че те ще бъдат една добра база за развитие в следващите години, оценявайки важността на труда на хората, които работят в сферата на здравеопазването. Нека да направим така, че този договор да послужи за база, която да стимулира хората, които работят в системата, и удовлетвореност както на медицинските работници, така и на пациентите“, заяви на свой ред министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Колективният трудов договор влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.