Общинските съветници от БСП Никодим Стоянов и Николай Буковинов днес гласуваха против внесената докладна записка от кмета Иван Алексиев с предложение за налагане на забрана (мораториум) за всякакъв вид разпоредителни сделки за собствеността на МБАЛ Поморие.

Преди да бъде гласувана докладната за изменение и допълнение на Стратегията за управление на общинската собственост на Община Поморие и създаване на нов раздел  – Мораториум за разпореждане с имущество на Общината, кметът Алексиев предложи да се вземе и принципно решение за създаване на болнично настоятелство към МБАЛ Поморие, чиято цел е да подпомага болницата в нейната дейност за по-добро задоволяване на обществените потребности от медицински услуги.

„Създаването на болнично настоятелство е абсолютната гаранция, че нямаме никакво намерение да унищожаваме болницата. Време е да затворим темата за нейното закриване и да говорим само за нейното по-добро развитие“, каза кметът Алексиев.

Никодим Стоянов от БСП предложи в Стратегията да бъде вписан текст, с който да се забрани и отнемането на предоставени за групова и индивидуална практика кабинети в МБАЛ Поморие.

В отговор кметът Иван Алексиев уточни: „Става въпрос за изменение на Стратегията за управление на общинската собственост на Община Поморие. Това не може да отмени Закона за общинската собственост, където ясно е указан реда за отдаване на помещения, които са общинска собственост, каквито са и кабинетите в МБАЛ Поморие. Кабинетите в МБАЛ Поморие са играни на търг по Закона за общинската собственост и на база Закона за лечебните заведения. Лекарите с индивидуални практики участват в търга като търговски дружества, така както и всички останали търговци на територията на общината, които са наематели на общинска собственост. Ако за едни търговски дружества важи забрана за прекратяване на наемни отношение, то тогава да важи за всички търговци“.

Докладната записка от кмета Иван Алексиев, ведно с декларация на Общински съвет Поморие против разпореждането с недвижимите имоти, собственост на болницата, бе приета с 15 гласа „за“ от общо 17 присъстващи общински съветници.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.