"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти". Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив по повод скандала с "Русофили". По думи на държавния глава при липса на категорични доказателства ще остане съмнението, че българските институции "са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарий". Радев настоява за доказателства и е на мнение, че българската външна политика се е превърнала в заложник, обслужващ интересите на управляващите.

На въпрос дали съзира удар срещу себе си заради привикването на разпит и на Живко Георгиев от Стратегическия съвет към президентството, държавният глава заяви, че здравият разум напуска българското политическо пространство и най-вече управляващите.

По негови думи тезата за шпионаж в полза на Русия била толкова абсурдна и нелепа, че дори не подлежала на коментар.

Целта била да се отклони общественото внимание от недипломатичността на ведомството ни

Аз съм избран от 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора, отсече Радев. Според него безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми у нас и провалът на правителството в приоритети като Шенген, Еврозоната или мониторинговия механизъм се изразявало в паническо търсене на враг.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Вчера навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.