Близо 80 млн. души по света, или 1% от човечеството, са били принудени да напуснат домовете си до края на 2019 година заради бягство от войни или преследване, се казва в годишния доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Според доклада около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора "чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни"., цитира БНР

Това е рекорден брой в края на "бурно" десетилетие на разселване, се казва още в документа.

Увеличението е с 9 млн. от предишната година и близо двойно от рекорда от 41 милиона, регистриран през 2010 година, въпреки наложените заради Covid-19 ограничения за придвижване. Сред бежанците най-много са сирийците, венецуелците, афганистанците, южносуданците и рохингите от Мианмар.

Върховният комисар за бежанците Филипо Гранди посочи, че тези данни са причина за голяма загриженост:

"Това продължава да е глобален проблем, проблем за всички държави, който обаче е предизвикателство най-вече за по-бедните страни, а не за богатите въпреки реториката. Статистиката е дори още по-интересна, тъй като 73 процента от бежанците търсят убежище в съседни страни“.

Според Гранди това опровергава твърденията, че бежанците заливат Запада. Той смята също, че международната общност е толкова разделена и неспособна да постигне мир, че ситуацията ще продължи да се влошава.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.