Сега спестява, за да си купи такова в скромен квартал

Наследникът на най-голямата копания за недвижими имоти в Хонконг не притежава собствено жилище. Не само това, той няма да наследи дела на баща си в Centaline Group, за който се смята, че е на стойност около 400 милиона долара според Bloomberg Billionaires Index - защото е дарен за благотворителност преди повече от десетилетие.

Но Алекс Ши не е разтревожен от този факт, нито дори ще му липсва богатството. "Аз лично го приемам", казва 30-годишният Ши за решението на баща си да не прехвърля семейното състояние на трите си деца.

„Той ни каза, когато бяхме много малки. Тогава ни обясни, че е по-добре да не водим наготово удобен живот", обяснява наследникът. "Ще оцените повече, ако вие придобиете сами богатство стъпка по стъпка", казал баща му тогава.

Ши пое управлението на Centaline, която прави две от всеки пет сделки с имоти в Хонконг, в началото на тази година, когато е назначен за заместник-председател. Той ще стане председател, когато 70-годишният му баща Уин-Чин Ши се пенсионира, което се очаква да стане скоро, разказва Блумбърг.

Той застава начело на компанията след трудна година за Centaline, която е основана през 1978 г. Приходите на компанията са се увеличили с едва 1% до около 19 млрд. хонконгски долара на фона на спад в пазара на имоти в Хонконг и нарастващата конкуренция в континентален Китай, които оказват своето отражение.

Пазарът на недвижими имоти в Хонконг оттогава се възстановява и Ши се стреми да модернизира агенцията. Той въвежда огледи на имотите с виртуална реалност през 2017 г. и наскоро- платформа продажби и наемане през блокчейн.

"Компанията е като голям кораб - казва Ши - Опитвам се да предложа нови технологични инструменти, за да се движи по-бързо".

Но докато фирмата печели милиони на ден, Ши получава нормална за страната заплата.

"Моите приятели, които работят във финансите, печелят повече пари от мен", казва той.

Завършил Лондонското училище по икономика и политически науки, Ши каза, че счита себе си за обикновен гражданин на Хонконг. Офисът му е малък и скромно мебелиран, а той обича да се разхожда и да играе бадминтон - не съвсем занимания за милиардери.

Неговото скромно възпитание също му помага да остане здраво стъпил на земята - баща му избягва елитните международни училища, избирани от богатите в Хонконг, и записва децата си в училища, субсидирани от местната власт. И им насажда философията си, че парите трябва да се използват, за да се помогне на по-малко щастливите от ранна възраст.

Алекс Ши дори работи като агент по недвижими имоти, когато за пръв път се присъедини към семейния бизнес. Днес младият наследник все още пести пари, за да си купи първото собствено жилище.

Съветът на Ши към младите му връстници? - "Бъдете реалисти!".

Той смята да си купи апартамент с две спални в квартал, считан за предпочитан от средната класа в Западен Коулун - или малко по-луксозния район Хо Ман Тин, ако родителите му помогнат със средства. 

Тези райони имат добри обществени транспортни връзки и потенциал за ръст на цените. Но са далеч от районите с многомилионни имения, които агенцията му продава.

"Първият дом може да не е този, който искате най-много. Но поне се качвате на първото стъпало на имотната стълба и после бавно се изкачвате нагоре", обяснява Ши.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.