Хората са виновни, каза министърът, но нека не търсим вина, допълни.
След натиск от Anton Hekimyan, с неохота призна, че системата, такава каквато е, е причина за поредицата смразяващи смърти, за които разбрахме от репортажите.
Но не призна липса на план, пропуснато време и тн.
Показа три черти.
Но тонът, тонът е важен. Съжалявам да го кажа. В случая, тонът на разговора, заедно с информацията по същество, правят сплав, която потиска, убива, наранява. Не вярвам тези приказки да насърчават лекарите, към които уж е насочено посланието. Сигурна съм, че и те виждат лицемерието в преливането от пусто в празно. Но да се види и чуе е важно.

Така журналистката Миролюба Бенатова коментира сутрешното участие на здравния министър Костадин Ангелов в bTV.

Лъжите на Костадин Ангелов в интервю за BTV. Лъжа срещу истина, съпостави и изобличи Илия Иванов.

Лъжа: "От самото начало на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет."

Истина: От самото начало правителството не насърчава спазването на мерките. Напротив, те бяха направени така, че да има достатъчно вратички да не се спазват. Нямаше и контрол. Подценяването дойде от Бойко Борисов, който от началото сблъска тезите Мутафчийски - Мангъров на национално ниво! Относно горенето на маски - бяха изгорени 20 маски на Орлов мост и то в протест срещу безумното им носене на открито. Никой, никога не е призовавал да не се носят на закрито!

Лъжа: На въпрос, проспали ли сме лятото, както мнозина твърдят, той категорично отговори, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

Истина: През лятото никой не се занимаваше с ковид, абсолютно никой. Да ми покажат една разписана заповед или стратегия, в която се казва какво се прави при ръст, как стъпковидно ще се взимат решения - здравни и икономически. Впрочем, в другите страни го направиха отдавна. Нарича се алгоритъм.

Лъжа: "Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла"

Истина: Вчера почина поредната неприета в болница. Случаят е от Сливен и директорът на болницата каза в интервю: "Нямаме нито едно свободно легло в ковид отделенията. Ситуацията е такава".

Лъжа: България има един от най-добрите ваксинационни календари в света и организацията за ваксините е направена, заяви още Костадин Ангелов.

Истина: В последните 15 години никой не ме е викал за поставяне на тройната ваксина тетанус-дифтерия-коклюш. Вас викали ли са ви?!

Лъжа: Във връзка с цените на PCR тестовете, Ангелов обясни, че пазарът определя цените.

Истина: Когато държавата грубо се намесва в живота ти, отнемайки ти основни права и свободи, не може да се говори за пазар. Не пазарът определя цените, държавата трябва да осигури достатъчно PCR тестове, защото това е медицина, а не кооперативният пазар в "Люлин", където цената на картофите се определя от интереса към тях.

Лъжа: Здравният министър изказа съболезнования на близките на починалите и заяви, че случващото е недопустимо и не е нормално да се случва. "Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани".

Истина: Наказани са лекари, които нямат вина за ситуацията в системата. Ако е разбрал кои са виновните, трябваше да накаже себе си, своя предшественик и Бойко Борисов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.