"Категорично се противопоставям на идеята, според която, в България има свобода на словото, защото всеки можел да каже каквото си иска"

Свободата на словото не е всеки да говори каквото си иска. Свободата на словото е да се създадат условия за професионалисти, за журналисти, които да отразяват обективната истина.
Свободата на словото е да се гарантира тези, чиито професия е това, да не бъдат удавяни от анонимни сайтчета, политици или някой, решил да си направи фейсбук.
Свободата на словото е системна работа на правителството.

И понеже често говорим за "фалшиви новини" обръщам се към Вежди Рашидов, който с министъра на правосъдието често говори по тези въпроси. "Фалшивите новини" не могат да се преборят с регламентация. Единствения начин да се преодоляват "фалшивите новини" е с авторитета на изданията, на медията и на журналистите, които се подписват под една досписка или репортаж. Големият проблем на свободата на словото е, че в последните десет-петнайсет години в България вече практически не останаха издания, чието заглавие само по себе си гарантира, че материалите вътре са обект на професионална журналистическа работа, а не на нечия флашка, не на нечия пропаганда.

Очакваме от Министерския съвет да се създаде регламентация, която да отвърже ръцете на истинските журналисти, на професионалните журналисти, на тези, които се образоват за това нещо и които застават с името си зад него. Да се даде терен на професионалните медии да имат начин да съществуват, тъй като сега дори най-големите български вестници се продават в минимални тиражи.

Тъй като тук много се критикуват "Репортери без граници", заради лошото място в класациите, което ни отреждат, имайте предви, че авторитетът на тази организация се гради именно на нейното име в световен аспект. Гледаме към "Репортери без граници" за свободата на словото, към "Трансперънси" за корупция, към "Стандарт енд Пуърс" за друго, защото нямаме вече вътрешни авторитети, на които хората да се доверяват и търсят международните. Това е голямата и горчива истина.

Всъщност имаме такива авторитети, но те са систематично преследвани и омаскарявани.

Крум Зарков

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.