Актрисата Кейт Уинслет ще е един от продуцентите на Fake! - проект на MGM за игрален филм за действалата от България финансова схема OneCoin, която е смятана в САЩ за една от най-мащабните финансови пирамиди в историята. Новината съобщи изданието Deadline.

Двете OneCoin компании, регистрирани в Дубай и Белиз, както и издирваната от 2017 г. насам Ружа Игнатова, създател на едноименната криптовалута, се появиха миналия месец в голямото международно разследване за пране на пари FinCen. Партньорът ѝ Себастиан Грийнууд бе арестуван през 2018 г., а брат ѝ Константин - през 2019 г., и се призна за виновен в пране на пари и финансова измама.

В основата на Fake! стои историята на Джен Макадам, която със семейството и приятелите си влага и губи близо 300 хиляди долара в OneCoin. Макадам, която е планирано да бъде изпълнителен продуцент, основа група в подкрепа на засегнатите от скандала. Неин съавтор е Дъглас Томпсън и двамата търсят издатели на тазгодишния Панаир на книгата във Франкфурт.

Другият продуцент е Дженифър Тод, а за трети продуцент, сценарист и режисьор е поканен Скот Бърнс. Той е сценарист и продуцент на събралата много добри отзиви политическа драма The Report (2019), за която Анет Бенинг получи номинация за Златен глобус за най-добра поддържаща роля. Вече е работил с Уинслет като сценарист в "Зараза" (211) на Стивън Содърбърг. Освен това Бърнс е сценарист и продуцент на The Laundromat - филм на Содърбърг за платформата Netflix, разказващ за "Панамските досиета".

Филмът "Фалшив!" е базиран на книгата на Джен Макадам с Дъглас Томпсън, която се основава на истинската история на Макадам и нейното участие в схемата "Понци" на OneCoin. Самата тя ще бъде изпълнителен продуцент на филма.

OneCoin беше популяризиран като криптовалута от базираните в България офшорни компании OneCoin Ltd. (регистрирана в Дубай) и OneLife Network Ltd. (регистрирана в Белиз) - и двете основани от Ружа Игнатова в партньорство със Себастиан Грийнуд.

Схемата OneCoin натрупа 4 млрд. долара в целия свят, като Игнатова изчезна през 2017 г. в момента, в който беше подадена секретна американска заповед за ареста й.

Повечето от ръководителите на OneCoin вече са в неизвестност или арестувани, като Ружа Игнатова все още е на свобода. Грийнуд беше арестуван през 2018 г., както и братът на Ружа Игнатова - Константин Игнатов (през март 2019 г.), който се призна за виновен по обвиненията в пране на пари и финансови измами.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.