Най-вероятно "частната кметска полиция" ще се превърне в инструментариум за репресии

Днес стана ясно, че управляващите, в лицето на ГЕРБ и ОП, са зависими от опозицията, която им осигурява кворум. Това се случи, след като ДПС излязоха от пленарна зала и не се регистрираха за приемане на точките от дневния ред на парламентарното заседание. Така липсата на мнозинство лъсна. Повод за "раздора" е спорните изменения в Закона за местното самоуправления, които ГЕРБ предлагат. Управляващите искат с промените да се привишат правомощията на кметовете, които да си зназначават общинска "гвардия". Кметската полиция на практика ще копира дейности на служителите на МВР, като ще има право да иска от гражданите предоставяне на лични документи, както и да осъщестсвява задържания. Според ДПС законопроекта е вреден за обществото.

По всичко личи, че властимащите се подготвят за избори, като всеячески се стремят да си осигурят нужните гласове, независимо дали действията им ще накърнят обществения интерес.

Все пак, под натиска на ДПС, ГЕРБ оттеглиха скандалния си законопроект, за да им бъде осигурен кворум. И ДПС влязоха в пленарна зала.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обаче заяви, че реално управляващите зависят от опозицията, която по думите му е доста по-конструктивна. Той призна, че цената за започване на днешното заседание е бил именно дневният ред и притесненията на ДПС относно Закона за местното самоуправление.

„Най-важното, което стана ясно днес и вчера, е че управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала. А когато кворумът се осигурява от опозицията – това е криза. Конструктивните действия на опозицията определят и дневния ред в парламента – също сме свидетели и на това“, обясни Карадайъ, цитиран от "Фокус".

Цветанов обаче не прие тази теза. Той обясни, че кворум не се е събрал от първия път, защото в 9.00 ч. е имало народни представители, които все още са били на входа на Народното събрание и не са успели да влязат навреме. „Има и болни, има и командировани. Но целим да намалим напрежението“, посочи шефът на ПГ на ГЕРБ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.