Скандал в ГЕРБ с избора за кмет на Благоевград. Опитаха ли се да измамят Бойко Борисов?, пита сайтът Региони.бг и обрисува фрапантна ситуация, в която гласовете на местната органзация на ГЕРБ са "изборени" в полза на досегашния общински кмет Атанас Камбитов.
Онлайн изданието подчертава, че е вероятно кандидатурата за кмет на Благоевгард от ГЕРБ да бъде сменена, а на Борисов са представени резултати от номинациите, които не отговарят на реалните желания и очаквания в партията му на местно ниво.
Не е изключено, като се има предвид, че повечето настоящи кметове на ГЕРБ са компилационен избор между Цветанов и ръководството на ДПС, този фарс да се разигрва зад гърба на Бойко Борисов и при други общински структури на ГЕРБ, което непосредствено ще предизвика след себе си обществен гняв и още по-голям отлив на гласоподаватели от ГЕРБ на местните и на предстоящите парламентарни избори.

Ето какво разкриват още от Региони.бг в репортажа си:

"Напрежението около номинационното събрание на ГЕРБ поутихна, но съмненията останаха. Лъснаха променени резултати  и  схема при броенето на  гласовете при кандидатите за кмет на Благоевград.Участниците в конференцията се разбунтуваха, че броенето не е било по надлежния ред. Квесторите, които са броили гласовете били приближени на Камбитов и естествено са броили гласовете в негова полза.Така на практика Атанас Камбитов получи 189 гласа „за“, 10 „против“ и 57 „въздържал се“.

Шефът на НОИ Благоевград Илиян Георгиев се нареди на второ място /147-12-81/ и на трето остана  лидерът на вътрешната опозиция в ГЕРБ – бившият депутат и ексобщински председател Йордан Андонов  с подкрепата на 102-ма свои съпартийци, 19 бяха против номинацията му, а 97 се въздържаха.

Въпреки че води в резултата, за кмета Камбитов цифрите показват, че той няма одобрението на повече от половината  от съпартийците си.Безспорен факт е, че на конференцията  присъствали  над 350 членове на ГЕРБ, 100 от тях обаче  отсвирили партийната проява и си тръгнали още в първите минути.Причината за това остана неясна, напълно е възможно да са предпочели да не присъстват, вместо да се подмазват и подкрепят сегашния кмет.

Гербери коментират,че при броенето е направен фалшификат, иначе Камбитов няма да е имал толкова гласове. Броенето е ставало ръчно с вдигане на ръце. Как може за минути  в да преброиш 189 души!?,питат се гербери от опозицията. Според тях, при броенето около 20 гласа повече са отишли при Камбитов, а  Илиян  Георгиев  останал с по-малко бюлетини.

Реално, ако стриктно са спазени правилата  Илиян Георгиев съвсем напълно е  могъл да победи Камбитов, зад него да се нареди Йордан  Андонов и Камбитов да остане последен.

„Камбитов пази властта със зъби и нокти,за да оцелее, за да запази всичко. Когато си се вкопчил здраво във властта прибягваш до отчаяни ходове“,коментират присъстващи на събранието.

Крайната дума все пак ще има Изпълнителната комисия на партията, която трябва да се произнесе ще зачете ли избора на благоевградските гербери, или ще се спре на друго име. До 1-и септември името на кандидата на ГЕРБ за кмет на Благоевград ще е ясно. В последните години  ръководният партиен орган избираше между първите 2-3-ма кандидати с най-много гласове.

Гербери коментират, че напълно е възможно кандидатът за кмет да бъде Йордан Андонов, който с годините се е доказал като добър управленец и политик. Събранието показа,че Камбитов губи доверие не само от обществеността в Благоевград, но и от членовете на ГЕРБ. Въпреки натиска, за който се говори,  много от гласувалите удържаха и си дадоха мнението. Други, които не искаха да го подкрепят отказаха да участват. Освен това много от членовете се оплакаха,че въобще не са канени на конференцията.

Мнозина смятат, че Камбитов се мисли за незаменим и е забравил кой му е дал път в живота и в ГЕРБ,а това са именно Йордан Андонов и Костадин Хаджигаев. Успехите на Камбитов идват от това,че  преди да започне работа е имало създадена силна структура. Той обаче започна чистка, за да няма конкуренция.

Ето реалните резултати от гласуването, които бяха оповестени от Йордан Андонов:

Сборът от гласовете „за“, „против“ и „въздържал се“ на тримата номинирани за кмет:

Атанас Камбитов – 256

Илиян Георгиев – 240

Йордан Андонов – 218

И докато някои побързаха, да нарекат „победа“ за Атанас Камбитов гласуването, цифрите показват друго. Георгиев и Андонов са с по-добри шансове за успех. Ясно е, че се очаква промяна в ГЕРБ в Благоевград.

Ако се направи паралел с гласуването през 2015 година Камбитов бе единодушно подкрепен от 246 членове. Сега обаче е факт, че  броженията в ГЕРБ от последните месеци дадоха своя резултат."

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.