" В 80% от случаите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да навлизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къда да се натанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува", обясни доц. Атанас Мангъров в ефира на bTV.

През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус да се увеличат, прогнозира Атанас Мангъров, който е началник на детското отделение в Инфекциозна болница. Според него всеки доказан случай зарязява поне още трима и в рамките на две седмици от един заразен се появяват 40 нови случая. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, коментра той.  И допълни, че симптомите на коронавируса не се различават от тези на грипа.

Атанас Мангъров отбеляза, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с коронавируса. 

Системата би изпушила за седмица, ако всички, които са доказани, че са заболели от коронавирус се хоспитализират. 

"Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими", допълни Мангъров. 

"Двата случая у нас не отговарят на профила на хора, които се очакваше да имат коронавирус. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се зарязат, очевидно около тях има други хора, които са заразени. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип", допълни Атанас Мангъров. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.