Главният прокурор Иван Гешев присъства на заседанието на правната парламентарна комсия в народното събрания, на която се обсъжда проектът за Закон за мерките по време на извънредното положение. Той изрази мнение, че въпросният законопроект вчера може да е бил актуален, но към днешна дата не е актуален, а утре ще е безсмислен.

Незабавно трябва да бъде поставен под карантина град Банско, заяви още главният прокурор. Той посочи, че тази мярка, според него, е крайно наложителна и добави, че прокуратурата е указала на местния кризисен щаб да въведе по-строги карантинни мерки.

"През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява. Призовавам да се предприемат радикални мерки. Бяхме едни от първите в Европа, които ги взеха, всички останали страни бяха следна нас и ни последваха, включително и САЩ. Проблемът се решава, когато е хванат в самото начало иначе след това става нерешим", коментира Ивна Гешев.

Главният прокурор иска ограничаване на обществения и междуградския транспорт, като така не се допуска пътуването на голяма група хора в едно превозно средство: "Да не се пътува, ако не е наложително, трябва да се мине в режим почти военно положение. Произвеждат се стоки от първа необходимост. Не ни трябват допълнителни проблеми“.

"Настоящата криза ще покаже дали в България има държавници или хора, които се занимават с дребнотемие. Ако мислим за избори, може да се окаже, че няма да има кой да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население", смята Гешев. 

Главният прокурор защити върху текста, включен в проекта по негово искане, за преследване на фалшиви новини в условията на извънредно положение: "Това е доста сериозна опасност ... могат да предизвикат срив в структури на държавата, което няма как да не се отрази на здравето на хората". И сподели, че получил информация за кмет на софийско село, който разпространявал слухове за укривани случаи на коронавируса.

Правосъдният министър Данаил Кирилов предпазливо подмина израза "военно положение". Той обаче изрази съгласие с Гешев, че в законопроекта има доста липсващи разпоредби и много, които трябва да отпаднат - например отсъстват предложението държавата да поеме 60 процента от обезщетенията на работниците в частния сектор, които биха загубили работата си заради извънредното положение. И мрачно констатира: "Законопроектът вероятно ще има съвсем друг смисъл в петък. Вчера съм разговарял с колеги от ГЕРБ и от председателския съвет на Народното събрание, и разчитам на комисиите в Народното събрание да обсъдят възможно най-бързо и стегнато проекта. Нямам впечатление обаче, че това ще се случи". 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.