Докато държавата се тресе от гранд корупционни скандали, свързани с най-високите етажи на властта, ощетили българските граждани със стотици милиони евро, главният прокурор Иван Гешев обособи в структурата на Върховна касационна прокуратура специализирано направление за престъпленията против финансовите интереси на ЕС и осъществяването на взаимодействието с Европейската прокуратура -  Отдел 01 "Специализиран".

За Иван Гешев данните за престъпления, споделни от хазартния бос и обвиняем Васил Божков, уличаващи премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и депутата Менда Стоянова в ДОПГ (Държавна организирана престъпна група), занимаваща се с рекет, търговия с влияние, други длъжностни престъпления и корупция, се оказаха незначителни. С лека ръка той ги определи като част от "защитната теза" на Васил Божков без да отчете, че те представляват и самопризнания за извършени престъпни деяния и от самия бизнесмен.

Васил Божков разкри поименно цялата схема по веригата за гласуване на лобистки закон, облагодетелстващ хазартния му бизнес, за който е плащал милиони левове годишно такса "Подкрепа" на "управляващата хунта". Той публикува на страницата си във Фейсбук и месечни извлечения от банковата си сметка за теглене на крупни суми, което предизиква много въпросителни:

1. Как в рамките на месец е изтеглил от банковата институция милиони лева?

2. Какво е обяснил на финансово разузнаване за спешната необходимост милионите в кеш?

3. Проследено ли е за какво са изхарчени сумите, към кого са били насочени и прочее?

Самият Божков твърди, че това са пари за подкупи към овластени лица.

По изпитаната схема вървят и отчисленията по оперативните програми, финансирани по еврофондовете - от бизнесмените от обръчите на властта по ЗОП, към овластените лица нагоре по веригата, чак до нейния връх в изпълнителната власт. Поради тази причина едва ли е необходимо на главният прокурор Иван Гешев да обособява поредното специализирано звено, тъй като от много специални и извънредни "юрисдикции" в България стигнахме до тоталната липса на правосъдие, потъпкано върховенство на закона и превзети от държавната мафия съд, прокуратура и следствие. Факти известни както сред лидерите на държавите в Европа и зад океана, така и за главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Прокурорите в новия Отдел 01 „Специализиран“ във ВКП "ще осъществяват връзка с представителите на Европейската прокуратура. Специализирането в тази насока има за цел създаване на национално ниво на организация за сътрудничество с Европейската прокуратура. Прокурорите ще осигуряват необходимото съдействие на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им".

Интересно ще бъде да наблюдаваме как ще протече взаимодействието на главния прокурор Иван Гешев с новата европейска прокуратура и доколко ще е необходимо изобщо такова сътрудничество при разследванията за данъчни и финансови престъпления с парите на ЕС. Най-вероятно се очертава нулев кредит на доверие към българската прокуратурата, при вече известното й нежелание да разследва главните действащи лица, осъществили най-големия банков обир в световната история - фалирането с държавна помощ и разграбването на активите на банка КТБ, както и пасивността на държавното обвинение относно перачницата на пари "Барселонагейт". Деяния, които наред с други многомащабни трансгранични престъпни схеми, в чиято основа стоят овластени български лица, отдавна са привлекли вниманието на чужди разузнавателни служби и прокуратури. И по които предстоят съдебни дела, обвинения и арести.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.