"Васил Божков греши, че АДФИ не е установила нарушение.
Видно от публикуваните резултати от инспекцията, инспекторите са установили 1 нарушение - на чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта.
Няма обаче посочени “установени вреди”, каквито се разбра, че има и то в размер на 700 000 000 лв. Защо ли?
Логичното обяснение за непосочването им е, че отговорността за несъбирането на държавната такса е на ръководството на ДКХ, а явно тях няма кой да ги накаже. Единственият виновен трябва да е Божков. Но не е", коментира адвокат Албена Белянова, която е бивш зам.-директор на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

Снимка на Albena Belyanova.

Повод за коментара й е днешния пост във Фейсбук на хазартния бизнесмен и обвиняем от българската прокуратура Васил Божков.Отново в картинки той показа как точно са протекли обстоятелствата около одържавяването на бизнеса му. Според илюстрацията той е рекетиран от финансовия министър Владислав Горанов да прехвърли мажоритарния дял от бизнеса си на "посочен от нас субект".

Историята на Васил Божков "От рекет към грабеж" показва хронологоично методологическите действия на държавни органи, фигури и власти за овладяването на бизнеса му и превръщането му в обвинаем.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес. #БъдетеЗдрави", написа Божков в социалната мрежа.
от РЕКЕТ към ГРАБЕЖ 

23 септември 2019 г.: Чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от "Национална лотария". => Край с такса "Помагане"

ноември 2019 г.: Влади Горанов към Божков: "Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект." => Съгласие - законът остава неизменен => Отказ - унищожение

16 декември 2019 г.: Владислав Горанов възлага на АДФИ проверка на ДХК

16 януари 2020 г.: Валери Симеонов и НФСБ вкарват проектозакон за противоконституционно национализиране на лотариите

22 януари 2020 г.: АДФИ казва, че проверката НЕ Е установила нарушения

23 януари 2020 г.: СУТРИН Бойко Борисов твърди, че при проверката ИМА установено нарушение; ОБЕД Влади Горанов внася НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните. Почти същата, която Национална лотария плаща до момента; Влади Горанов към Божков: "Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?" ОТКАЗ; ВЕЧЕР Влади Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и ВНАСЯ НОВО - за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е "забравен".

29 януари 2020 г.: Най-мащабната прокурорска акция в България. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков.

18 февруари 2020 г.: Приет е противоконституционният закон за одържавяване на частния лотариен бизнес.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.