Финландският премиер Анти Рине заяви в неделя (29 септември), че всички страни от ЕС изглеждат готови да приемат, че финансирането от ЕС трябва да се приведе в зависимост от демократичните принципи, каза той пред финландския обществен оператор YLE.

Финландия, която е председател на ротационното председателство на ЕС, води кампания за определяне на финансирането на ЕС от критерии за върховенство на закона, когато блокът се съгласи с новия си многогодишен бюджет, пише Euractiv.

Основна иновация в следващия дългосрочен бюджет на ЕС, предложена от Европейската комисия, е условието между финансирането от ЕС и върховенството на закона. Но две държави, които вече са председателствали ЕС - България и Румъния, изразиха тогава своето ясно отхвърляне на това условие.

„В момента изглежда, че всички държави-членки са готови да го приемат“, каза Рине след среща в Лига в Брюксел в петък преди посещението на Унгария и Чешката република в понеделник.

Унгария и нейният съюзник Полша са в противоречие с европейската изпълнителна власт от години по отношение на политиките, за които твърдят, че нарушават демократичните проверки и баланси в бившите комунистически държави.

Унгарският премиер Виктор Орбан, с когото Рине трябва да се срещне в Будапеща в понеделник, и неговият говорител Золтан Ковач, предприе серия от атаки срещу Финландия през август, като критикува наред с други неща собствените конституционни практики на северната страна.

Финландия, която се нарежда сред най-демократичните държави в света по годишния индекс на демокрацията на Economist, отхвърли критиката на Орбан като неоснователна.

„Целта е да не се закрепи нито една държава-членка на стената, а става въпрос за това как да защитим обикновените европейски хора от деспотизма да не се спазват принципите на върховенството на закона“, каза Рин.

Досегашният финландски еврокомисар настояваше да се свържат изплащанията на средства от ЕС на държавите-членки със спазването на принципите на правовата държава.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.