Един от центровете на кампанията ще бъде отношението към доставките от "Газпром" и отношението към Русия като цяло. Разделението през 2020 и 2021 г. беше на "статукво" и "промяна", около което се групира и кабинетът на Петков. Днес вече имаме два други лагера - този на евроатлантиците - ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и тези с нюансирана позиция - "Възраждане", "Български възход", БСП. Пред българите в момента има само една точка в дневния ред и тя е социалната. Всякакви опити за друг тип послания в кампанията ще бъдат куршуми във въздуха. Ако въобще има някакъв шанс за редовен кабинет, той вероятно ще бъде без участието на ярки партийни лица, с конкретни задачи, конкретна програма и с предварително определен хоризонт. Ако след изборите на 2 октомври бъде съставен кабинет, той няма да издържи цял мандат, прогнозира политологът и съосновател на "Тренд" Димитър Ганев в интервю за Dir.bg. Анализаторът признава, че му е трудно да си представи министрите в евентуално бъдещо правителство като партийни лица, на фона на напрежението между първите две формации ПП и ГЕРБ, които вече "не просто се карат, но и се съдят". 

Един от центровете на кампанията ще бъде отношението към доставките от „Газпром“ и отношението към Русия като цяло. Разделението през 2020 и 2021 г. беше на „статукво“ и „промяна“, около което се групира и кабинетът на Петков. Днес вече имаме два други лагера – този на евроатлантиците – ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и тези с нюансирана позиция – „Възраждане“, „Български възход“, БСП. Пред българите в момента има само една точка в дневния ред и тя е социалната. Всякакви опити за друг тип послания в кампанията ще бъдат куршуми във въздуха. Ако въобще има някакъв шанс за редовен кабинет, той вероятно ще бъде без участието на ярки партийни лица, с конкретни задачи, конкретна програма и с предварително определен хоризонт, смята социологът.

Дистанцията между първите две партии се увеличава по-скоро заради ерозия при „Продължаваме промяната“, отколкото поради ръст на ГЕРБ.

Ако си спомняте, след оттеглянето на „Има такъв народ“ последваха митинги в подкрепа на сваления председател на Народното събрание Никола Минчев и шествия в защита на кабинета. „Продължаваме промяната“ успяха да разкажат себе си като жертва, разделиха света на „добри“ и „лоши“ и че те са от добрата страна. Това доведе до частично възстановяване на електоралната подкрепа за ПП, което обаче не се превърна в тенденция, а очевидно е било моментна мобилизация, която не е успяла да се задържи много дълго. В последния месец просто констатираме това завръщане на познатите отпреди няколко месеци нива на подкрепа.

И при ДПС и „Възраждане“ има скрит от изследванията потенциал. При ДПС това е най-вече в чужбина. Само припомням, че ДПС на последните избори имаше близо 90 хиляди гласа от Република Турция, което се явява над една четвърт от целия им електорат. Социологическите проучвания на всички агенции не отчитат тези гласове, защото изследванията се правят само на територията на страната.

За „Възраждане“ скритият потенциал е по-скоро в страната – просто част от симпатизантите им не декларират, че ще гласуват за формацията, а реално са нейни привърженици. Този ефект го отчетохме съвсем ясно през ноември, когато „Възраждане“ имаше по-висок резултат от този, който регистрирахме в проучванията. В този ред на мисли състезанието за третото място не само е оспорвано, но и много трудно предвидимо.

Една коалиция от два политически субекта, каквито са ПП и ДБ, не означава непременно, че ще повишат резултат или ще имат просто сбора на своите електорати. Давам пример: една коалиция между „Атака“, ВМРО и НФСБ през 2017 г. не само събра електоратите им, ами даде бонус още толкова. Фактически ги направи тогава трета политическа сила. В този смисъл това беше успешна коалиционна формула. Обратният случай пък е пример пак от патриотичното пространство, когато Марешки и ВМРО направиха коалиция през 2021, и спечелиха два пъти по-малко гласове, отколкото сбора на електоратите им на предишните избори, само два-три месеца по-рано.

Може и да има кабинет, но трудно ми се вижда да се излъчи нещо стабилно, което да изкара цял мандат. А и при тези влошени отношения до изключително ниска точка между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, не знам как може да се възстанови този диалог и да се появи доверие. Нещо повече – социално-икономическата ситуация през зимата ще бъде тежка и никой няма да иска да поема политическа отговорност и да плаща цената на тази задаваща се криза, анализира Ганев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.