"Евентуален провал на тази програма – на първия и втория етап, ще означава огромно разочарование и огромна загуба на доверие". Време е да бъде преодоляна кампанийността по обновяването на сградния фонд, категоричен е той

Ситуацията е много сериозна и трябва незабавно да се вземат мерки. Това заяви пред БНР д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", относно програмата за саниране на жилищни сгради по първия етап на Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него има реален риск да загубим финансиране по този първи етап, защото няма време за изпълнение на проектите.

"Евентуален провал на тази програма – на първия и втория етап, ще означава огромно разочарование и огромна загуба на доверие. Апелирам политиците – нека да бъдат сериозни. Това е процес от огромно обществено значение. От него изпитваме ползи и като общество, и като икономика, и като отделни домакинства. Ако загубим доверието в този процес, после много трудно ще успеем да го възстановим, колкото и средства да изливаме, които вземаме от някъде другаде. Губим огромни възможности и продължаваме да изоставаме", предупреди той.

Според него това, което бави процесите и работата по проектите, е кампанийността на програмите за обновяване, която, по думите му, категорично трябва да бъде преустановена. Това ни преследва вече повече от 10 години, отбеляза специалистът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Тази кампанийност не позволява да се изгради капацитет нито в министерството, нито в общините, нито в строителния сектор и другите институции, които са ангажирани с процеса. Сега виждаме резултатите".

По думите му е трябвало много бързо да се направят енергийните обследвания и проектите от страна на общините.

"След един загубен период от 12 години, в който нямаше обучение за енергийни одитори, очевидно енергийните обследвания пристигнаха при общините с доста недостатъци, които се отразиха в проектите, подадени от общините. Това съответно доведе и до забавяне в обработката и много процедури по обжалване. Различните екипи в МРРБ трябваше да започват процедурата по оценка от начало и затова сега сме в ситуация, в която действително ни остава много малко време, за да изпълним проектите, защото до средата на 2026 г. проектите трябва да са изпълнени, за да получим финансирането", предупреди той. И подчерта, че до този момент строителният сектор не е правил повече от 300-400 проекта годишно. А сега за този срок трябва да направи 1000. Освен това, строителният сектор продължава да расте и има много други проекти. Д-р Цанев отбеляза обаче, че в същото време секторът страда от сериозен недостиг на кадри. Според него вероятно има възможност да се внесат чужди работници, но такъв процес има и негативни ефекти:

"Тези чужди работници не познават нашата практика, не познават нашата регулаторна уредба, изискванията към строителството и съответно се рискува качеството".

По думите му до този момент сме обновили не повече от 2000 сгради от общо над 66 хил., които имат нужда от такова обновяване. Според него справедливото не е да има 100% финансиране, а да бъдат подпомогнати тези, които влагат усилия, за да направят качествени обновявания на своите домове. Инициативата трябва да е в собствениците, категоричен бе Цанев. В противен случай:

"Когато държавата води, тогава и възможностите за злоупотреби са доста по-големи. Трябва да се освободим от тази практика".

Специалистът обясни и какво може да направи всеки човек, за да спести от сметките си за отопление.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.