"Говори се за договорки по телефона за прекратяване на досъдебни производства, които са хванати със СРС-та. Твърди се, че това СРС е причината Борисов да се откаже Пламен Георгиев да бъде номиниран за поста главен прокурор" и включително разкаран по един доста невзрачен и обиден начин. Говори се за някакви оргии негови (на Иван Гешев), които са добре филмирани... Този човек е изтъкан от комплекси и очевидно им е много удобен."

В първото за месец ноември предаване "EвроДикоФ" по тв "Евроком" специален гост по Скайп беше банкерът Цветан Василев. Той се включи от Белград, където шеста година чака в България да възтържествува върховенството на закона, а съдът и прокуратурата да могат да изпълнят конституционното си задължение за осигуряване на справедлив процес, в който да бъдат подведени под наказателна и гражданска отговорност виновниците за умишленото фалиране на КТБ през 2014 г. с институционална продкрепа.

Пред журналиста Сашо Диков Василев обясни за поредното разрешение за екстрадицията му от Висшия съд в сръбската столица, разказа за рекета, който Пеевски му е приложил и последващия удар върху банката, сподели информация за евентуалните зависимости на главния прокурор Иван Гешев от приложени СРС-та и направени видеа и летящия му старт до Главна прокуратура, като отново изобличи кошаревските свидетели на прокуратурара по делото КТБ и се спря на страховете на министър-председателя Бойко Борисов, за когото продължава да твърди, че е "политически труп".

Относно преките и задочни внушение и обвинения от центъра "Пеевски" и гравитиращите около него жълто-кафяви медии и пионки, че плаща на "Евроком" и определени водещи на предавания в същата телевизия, за да му предоставят трибуна, Цветан Васиев подчерта, че Делян Пеевски, оказва се, е най-каненият гост във въпросната медия, което водещият Сашо Диков потвърди, но политикът-олигарх вече пет години отклонява поканите.

Висшият съд в Сърбия и разрешението за екстрадирането на Цветан Василев в България

Решението на Висшия съд в Сърбия е обжалваемо пред Апелативен съд и то ще бъде оспорено. Цветан Василев направи уточноение - да не се бърка Върховния съд с Висшия, тъй като вторият е с инстанционността на Софийския градски съд в България, тоест - явява се първоинстанционен. Той обърна внимание, че по принцип не коментира и не жалае да обсъжда съдебни решения, но заради медийния и обществен интерес подчерта, че разрешението на Висшия съд в Белград за връщането му в България почива на обвинение, което на практика е отпаднало, а допълнителните искания на българската прокуратура са отхвърлени.
"Виcшият cъд взeмa рeшeниe пo cъвceм фoрмaлнaтa чacт oт иcкaнeтo зa eкcтрaдирaнe. Това включва, че aз нe cъм cръбcки грaждaнин, чe прecтъплeниeтo, зa кoeтo мe търcи Бългaрия e престъпление и пo cръбcкитe зaкoни и нe e c минaлa дaвнocт. Cлeд тoвa бих иcкaл дa вмeтнa, чe рeшeниeтo e дocтa прoтивoрeчивo, зaщoтo нa прaктикa тoвa e трeтo пoлoжитeлнo рeшeниe зa изпълнeни прeдпocтaвки пo oбвинeниe, кoeтo вeчe нa прaктикa нe cъщecтвувa".
За банкерът решението на съда е противоречиво, а обвинението на прокуратурата е "скалъпено", "съшито с бели конци" и е абсолютен "буламач". За да изобличи нивото на държавното обвинение у нас, след съвет с адвокатите си, Цветан Василев оповести, че ще публикува в личния си блок исканията за екстрадиция на българската прокуратура.
Той подчерта, че съгласно Европейската конвенция за естрадиция и двустранната спогодба между България и Сърбия, се вземат предвид редица други обстоятелства за екстардиция, като например наличието на политическо преследване, които не са били предмет на решението на Висшия съд.

Разписка за изтегляне на 205 милиона лева от КТБ с фалшифицирания подпис на Цветан Василев

Пред Сашо Диков Цветан Василев изтъкна, че обвиненията срещу него се базират на два фалшиви документа, като парадоксалното е, че те са признати за фалшиви и от самата прокуратура.
"Сега внесохме в съда и документалните основание заповдигането на обвиненията ми, които се базират на практика на два фалшиви документа. На база на възложената от прокуратурата графологична експертиза върху прословутата разписка за 205 млн. лв. е доказано, че моят подпис е фалшифициран. Вторият фалшив документ е една втора разписка, която свидетелят на прокуратурата Орлин Русев опроверга в съдебна зала, че е подписвал. Тя е, че уж Русев теглил за себе си пари от банката, а част от тях давал на мен... Той опроврга това. И това са двата основни документа, върху които стъпва обвинението на прокуратурата за теглене на пари от касата на КТБ". разяснява банкерът.
Този факт е малко известен в България и не му се обръща особено внимание, но именно първата фалшива разписка (която според Василев е изфабрикувана за целта от свидетелите на прокуратурата Бисер Лазов и Теодора Танева, с фалшифициране на подписа му, и върхи която единственият истински подпис е на другия свидетел прокуратурата - Орлин Русев - бел. р.) е послужила за повдигането на обвинение на Цветан Василев на 28 юли 2014 г. "Това са методите на прокуратурата под ръководството на Цацаров, а сега и на Гешев, макар че Гешев беше включен в делото за КТБ от самото начало", изтъква Василев.
Т.нар. "каса" е една от най-големите енигми, но в огромната си част никаки пари никога не са бели теглени от касата на КТБ, твърди Василев. "Това е просто една счетоводна операция и рано или късно ще се види, че е  била използвана най-вече от Орлин Русен и Бисер Лазов, но не за да обогатяват мене, а за да решават определни неща, свързани с банката. Тоест - тези пари никога, никой не е вземал. Няма взети 205 млн. лева от касата на банката", заявява Василев при участието си в "ЕвроДикоФ".

Свидетелите на прокуратурата по делото КТБ и ролята на КПКОНПИ

"Бисер Лазов и Албена Андреева (гл. счетоводителка, която дели креват с Бисер Лазов - бел. р.) са купени лъжесвидетели на прокуратурата и крадци. Нека да се види колкото са се обогатили и за сметка на какво. Тези хора са водели фирми, които не са били мои, а с тези фирми е била финансирана дейността на банката по отношение придобиването и управлението на активи, за които никой не говори. Но Албена Андреева и Бисер Лазов да бъдат критерий и за това какво се е случвало, е, меко казано, несериозно. Ще дойдат и други свидетели и ще се разбере истината", коментира Цветан Василев.
Големият въпрос е, подчертава банкерът, че прокуратурата се е хванала за едни кредити, които са ограничени до едни фирми, чиито активи не са изследвани. "Никой не говори, че "Виваком" е била актив на фирми, финансирани от банката. Никой не говори за "Петрол", който е сменил собствеността си след изкуствения фалит на банката за 0.00 лева. Нито една стотинка не е влязва в банката от "Петрол" след няколко цесии за смяна собствеността. А оценката на "Петрол" на Лондонска борса е 400 млн. лева. "Петрол" също така имаше при затварянето на банката на склад 60 тона гориво, които на занижени цени са около 60 млн. евро", обяснява Василев методологията за източването на банката и разграбването на активите й след като той е остранен и са му повдигнати обвинения. Сред тях са "Гипс" АД (Гипс Кошава), винарска изба "Кастра Рубра", "Техномаркет" (свързван сега с Делян Пеевски) и редица други активи на банка КТБ, за които Цветан Василев твърди, че са откраднати. "Всичко това е позволено от ликвидаторите на банката, за да бъде показано, че в нея едва ли не има някакив "дупки", "празнини". А само оценката на "Виваком" е наа 500 милиона евро.Оценката на НУРТС, която се влива във"Вивакон" е над 150 млн. евро. Само загубата за КТБ от кражбата на "Виваком" възлиза на над 650 млн. евро", разяснява той.

На въпрос на журналиста Сашо Диков за КПКОНПИ и решението на Антикорупционната комисия за оттегляне на иска си за запор и дали има нещо ново по този случай, Цветан Василев отговори така:

"Няма нищо ново. КПКОНПИ (председателствана сега от бившия главен прокурор Сотир Цацаров - бел.р.) само показа с това, че в никакъв случай не е имала за цел да защити интересите на кредиторите на КТБ, на държавата..., а единствената й цел е била по някакъв начин да бъде продаден този актив ("Виваком" - бел. р). А и не само този, защото КПКОНПИ има претенции към мен и за "Дунарит". КПКОНПИ все още има претенции към мен и моето семейство за "Авионамс", който отдавна е държавна собственост. Пародия. Това е беззаконие.".

"КПКОНПИ е една престъпна организация, каквато е и прокуратурата, разбира се, която обслъжва интересите на мафията, а в случая - главно на Пеевски", отсече Цветан Василев.

Иван Гешев и зависимостите му

"Какво да коментирам аз празнословието на г-н Гешев?! Нямам смисъл. Гешев е отдавна зависим. Знае се, че преди да хване случая КТБ е бил на личнa cрeщa c Делян Пeeвcки. Споделял е това със свои колеги, както и че е бил много впечатлен от Пеевски. Очевидно, е обаче, че кaквoтo e oбeщaл, тoй гo e изпълнил. А обещанието е било дa зaмeтe cлeдитe нa Пeeвcки и дa внece oбвинитeлния aкт в cъдa cрeщу мeн и мoитe кoлeги. И това се вижда, Той е с ракетоносител изстрелян като главен прокурор", казва Василев в отговор на въпрос на Диков по твърдения на Иван Гешев, а именно - че руснаците го пазели от екстрадиция в България.

Цветан Василев оценя "дипломната работа" на Иван Гешев за главен прокурор на "гръгла нула". По думите му се разбира, че тя представлява внасянето на обвинителен акт по делото КТБ, който е бил възможен за приемане единствено от Специалзиирания съд и никой друг нормален съд в България.

"Това е едно нескопосано творение от 12 хил. страници и съжалявам, че нямам възможността да го преведа и да прочетат в съда в Сърбия за какъв абсурд става въпрос", коментира Василев.

Цветан Василев информира, че Иван Гешев е държан в подчинение с "тежки" компромати.

"Говори се за договорки по телефона за прекратяване на досъдебни производства, които са хванати със СРС-та. Твърди се, че това СРС е причината Борисов да се откаже Пламен Георгиев да бъде номиниран за поста главен прокурор" и включително разкаран по един доста невзрачен и обиден начин. Говори се за някакви оргии негови (на Иван Гешев), които са добре филмирани... Този човек е изтъкан от комплекси и очевидно им е много удобен", изстреля Цветан Василев.

Той бе попитам от водещия къде е връзката между СРС-то на Гешев и неизбирането на Пламен Георгиев. Василев обясни това с попадането на СРС-то при Борисов, от което разбира, че с него Гешев може да бъде унищожен за секунди, а за премиера е важно да има силно зависим главен прокурор, който да държи с компромат като застраховка от евентуално наказателно преследване във времето срещу себе си.

"Вероятно този компромат първоначално е бил достояние само на кръга около Пеевски и, когато е попаднал при Борисов, той е разбрал, че това е голям коз да дължи в зависимост Гешев", пояснява Цветан Василев от Белград.

Диков попита Василев - дали в това СРС е разговор между Гешев и бизнесмен, който сега е в ареста, на когото са му прекратявани досъдебни производства и се е коментирала цената, за да бъдат прекратени - на което отговорът беше с положителен знак. Василев подчерта, че сумите са 7-, 8-цифрени.

Страховете и зависимостите на Борисов

"Много са пресни спомените на Борисов какво му се случи през 2013 година и как избраният с неговите гласове Цацаров отведнъж забрави за обещанията си и му отвори редица досъдебни производства", припомня Василев.

''Мoятa прoгнoзa e, чe и Бoриcoв, и Пeeвcки щe имaт прoблeми'', кoмeнтирa oщe бaнкeрът, вероятно имайки предивд спирането от американците на "Турски поток" през България, както и разследванията на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Тoй зaтвърди тeзaтa cи, чe Бoриcoв в мoмeнтa e зaвиcим oт цeнтърa, чиeтo лицe e Пeeвcки, нo дoпълни, чe прeз 2013-2014 г. тoвa нe e билo тaкa и тoгaвa дaлeч нe ca били eднo цялo. Вacилeв рaзкри, чe мнeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв зa Дeлян Пeeвcки и мaйкa му нe e билo никaк дoбрo прeди някoлкo гoдини. '

'Ocвeн тoвa Бoриcoв мнoгo дoбрe знae кoй му e зaпoчнaл рaзcлeдвaниятa и oтвoрeнитe дocъдeбни прoизвoдcтвa прeз 2013 г. Тoзи, кoйтo кoнтрoлирa Цaцaрoв и тoзи, кoйтo кoнтрoлирa Гeшeв ceгa. Пeeвcки e лицe нa цeнтърa, нo нe cмeя дa кaжa, чe e caмo тoй'', кaзa oщe бaнкeрът.

За рекета на Пеевски над Цветан Василев и КТБ

''Знae ce кaк дeйcтвa Пeeвcки. Пeeвcки e рeкeтьoр, тoй първo мeн мe рeкeтирa. Дoйдe c иcкaния, кoитo мoжe би нaдхвърляхa милиaрд. Cлeд кaтo oткaзaх, вeднaгa зaпoчнaхa aтaкaтa срещу банката. Лoшoтo e, чe aз нe прeдвиждaх aтaкaтa дa зaпoчнe пo тoзи хoливудcки cцeнaрий - c oбвинeниятa зa заговор за убийcтвoто на Пеевски. Aз знaм, чe ми e билa пoдгoтвянa зaпoвeд зa aрecт. Знaм oт хoрa, кoитo ceгa нe мoгa дa пoдлoжa нa риcк'', припoмни Вacилeв, a cлeд тoвa дoбaви, чe cпoрeд нeгo, aкo ce върнe в Бългaрия, тoвa oзнaчaвa дa гo cъди Пeeвcки.

Тoй прoдължaвa дa cмятa, чe щe бъдe ликвидирaн в бългaрcкия aрecт, aкo пoпaднe тaм, и щe ce върнe при други oбcтoятeлcтвa, друг cъд, прeд кoйтo дa дoкaжe нeвиннocттa cи, нo и кои са винoвнитe зa cрутвaнeтo нa бaнкaтa, както и да бъдат наказани.

Финансира ли Цветан Василев "Евроком"

Бaнкeрът кoмeнтирa и внушeниятa, чe тoй cи плaщa нa тв "Eврoкoм", зa дa му дaвaт думaтa.

''Пoрeднoтo лицeмeриe нa тaзи влacт''. A кои са рeклaмoдaтeлитe нa "Нoвa тв", a рeклaмoдaтeлитe нa "Кaнaл 3", a рeклaмoдaтeлитe нa вecтницитe нa Пeeвcки?! Дaли нямa дa излязaт пo-интeрecнитe нeщa, aкo ги прoвeрят тях'', зaпитa Вacилeв в кoнтeкcтa нa тoвa, чe в мoмeнтa бивaт прoвeрявaни рeклaмирaщитe пo врeмe нa прeдaвaниятa нa Caшo Дикoв, Любa Кулeзич и Влaдo Бeрeaну. '

'Нямa кaк дa плaщaм и нямa c кaквo дa плaщaм на някоя медия или журналист. В мнoгo тeжкo финaнcoвo cъcтoяниe cъм, зa дa плaщaм, първо, а и за какво да плащам, когато сами са ми потърсили мнението и становището по определени въпроси и теми", заяви Василев. 

"Oт кoлкo гoдини мoлитe Пeeвcки дa ce пoяви при вac?'', дoбaви Вacилeв въпрос към водещия. Диков потвърди, че от 5 години кани Делян Пеевски, включително го е канил при срещи с него в х-л "Берлин", но Пеевски винаги отказва. Цветан Василев вметна, че Пеевски отказва, защото не може да говори, а само да мучи.

''Чoвeк бeз мoрaл, изцялo зaвиcим oт Пeeвcки. Чoвeк в зaлeзa cи. Пинчeр, кoйтo oбикaля и пуcкa cигнaли'' - тaкa Цвeтaн Вacилeв oбриcувa личнocттa нa Никoлaй Бaрeкoв, който е подател на сигнала срещу тв "Евроком".

 Цялото интервю можете да изгледате след 1:25:10 във видеото:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.