Значителен спад в размера на обезщетенията за пострадали при ПТП отчитат експерти по застрахователно право. Според тях причината е натискът, който застрахователните компании оказват върху обществото, в резултат на което съдиите в страната намаляват присъдите срещу застрахователите.

За едни и същи травми при катастрофи редица съдилища определят една сума до есента на 2018 г. и с над 40% по-ниски обезщетения след ноември 2018 г. Така пострадал при катастрофа преди е можел да бъде компенсиран с 40 000 лв. за счупен крак, а сега сумата, на която се оценяват вредите му, е не повече от 25 000 лв.

Съдът е в стрес от рекета на застрахователи. Застрахователният картел обвинява и клевети съдиите от ВКС, защото със свое съдебно решение те разшириха кръга на близките на загинал при ПТП, които имат право на финансово подпомагане.

От лятото застрахователите водят целенасочена кампания за дестабилизиране на застрахователния сектор и заплашват обществото, че ще има фалити на застрахователни дружества, ако цената на Гражданската отговорност не бъде повишена. Като част от тази кампания бяха приети очевидно лобистки поправки в Кодекса за застраховане, докато Асоциацията на българските застрахователи шумно спекулираше в медиите, че Гражданската трябва да стигне 1000 лв. на кола. В резултат пряко и косвено значителен брой съдийски състави в страната са се повлияли от медийния шум и са започнали да отсъждат в полза на застрахователите, като така се повишават печалбите им.

Пострадали при ПТП се оплакват, че с по-ниските обезщетения не могат да покрият неимуществените си вреди. Във фрапиращи съдебни решения за случаи от Пловдив, Разград и Белово се наблюдава намаляване на компенсации за вътрешни разкъсвания от 35 000 лв. на 15 000 лв. Гражданите недоумяват как е възможно съдиите да се поддават на натиска на застрахователните фирми.

„Явно не беше достатъчно да бъдат обвинени пострадалите и адвокатите им. Трябваше цялата държавна машина, начело с Народното събрание и КФН, да спекулират с цената на Гражданската, за да се повлияе и на съда. България не е правова, а корпоративна държава, в която съдебните решения се определят от осъдените, а не от справедливостта“, коментират засегнати.

Очевидната паника, която застрахователния картел има за цел да насади, със сигурност няма да остане незабелязана от европейските органи, които наблюдават пазара на застрахователите. Наскоро България беше поставена под мониторинг от Европа, защото редица български застрахователни компании не плащат дължимите обезщетения на пострадали. Сега се очаква европейските институции да бъдат сезирани и за рекета върху съдиите. Експертите са убедени, че през 2019 г. ще продължат отчаяните опити на застрахователния сектор да увеличи печалбата си и да се спаси от фалит, дори с цената на системен натиск върху съдебните 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.