"Опааа!
"Работил добре с испанските органи"
По какви казуси е работил, при това добре, председателят на антикорупционния орган с испанските органи? Да не би по тяхна инициатива да е тръгнало разследване по някой Барселонски корупционен скандал?
И как точно МВнР го разбра, за да даде оценка за добра работа? Да не би комуникацията с испанските органи по корупционни казуси да е минавала през каналите на Външно? Значи ще продължи и занапред да минава през тях. Следователно, ще е наистина важно кой влиза в консулската ни служба във Валенсия. И като се вземе предвид, че досегашният консул там поема новооткритото консулство в Барселона, явно и той е работил добре.
Можем ли да кажем, че досегашният Ръководител на антикорупционната ни служба поема канал за връзка по корупционни казуси в Испания?
Да не би някой от Висшето ни ръководство да си прави двоен филтър? С държавните ни служби и влияние?"
, пита във Фейсбук адвокат Грета Ганева

В какъв състав заседава Министерски съвет в закритото си заседание по случая с назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия?
Имало ли е кворум?
Кои лица са участвали и как са гласували?
На какво основание заседанието е тайно проведено, при закрити врата?
Няма да стане с мълчание!, категорична е юристката.

Ааааа, не! Няма да мине тая работа така! Не сме в развития социализъм да пращат стъпилите на криво по дипломатическите ни служби в чужбина.
Кой предложи Пламен Георгиев за консул? Захариева? Защо, бе? С какви мотиви?
Поради каква причина Министерски съвет прие това решение? Защо в закрито заседание?

Дори да се направим, че не разбираме действителните мотиви, от чисто формална страна, как се установи, че Пламен Георгиев отговаря на изикванията на закона?

Съгласно чл. 24 от Закона за дипломатическата служба: (1) За ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности по чл. 42.
(2) По изключение за ръководител на задгранично представителство може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то:
1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България;
2. отговаря на изискванията по чл. 27, ал. 1, т. 1, 2, 3, 4 и 5.

Ясно е, че Пламен Георгиев не отговаря на критериите по ал.1, значи трябва да отговаря на изискванията за изключение по ал. 2
Вижда се, че изискванията по ал. 2 трябва да са налице едновременно. Тъй като е общоизвестно, че Георгиев не се ползва с безспорно добро име /той, ако се ползваше с добро име, нямаше да се налага да подава оставка като ръководител на КПКОНПИ/, липсва първото изискуемо по закон условие, поради което не е необходимо да се проверява дали останалите по т. 2 са налице. Макар, че и за тях откровено се съмнявам, по-специолно относно това по чл. 27 ал. 1 т. 3 да владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за Организацията на обединените нации, или процедурен език, използван от Европейската комисия

Защо си мисля, че колкото са го проверявали преди да стане председател на КПКОНПИ, толкова са го проверявали и сега. 
Изключението Пламен Георгиев.
Точка!, завършва адвокат Грета Ганева.

Междувременно в социалните мрежи върви петиция "против назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия".  Тя изразява възмущението на българската диаспора в испанския град към новоназначения от правителството генерален консул. Българите в Испания отправят конкретни питания към министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов:

"Уважаеми г-н Борисов,
Уважаема г-жо Захариева,
След информацията, разпространена от българските медии, българите, живеещи във Валенсия ( и не само тук) сме възмутени от решението на правителството на Р. България за назначаването на г-н Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Позовавайки се на Закона за дипоматическата служба и скандалния имидж на бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) г-н Пламен Георгиев, ние, българите във Валенсия и останалата част от Испания, настояваме да ни се отговори на следните въпроси:

1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на Р.България във Валенсия както изисква чл. 26. (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) от гореспоменатия Закон за дипломатическата служба? Ако е провеждан такъв бихме искали да ни се представи протокола от него. 
2. В чл. 27. (1) от същия закон се казва: „За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба”. Ние питаме: „За какво ще послужи юридическото образование на г-н Герогиев при изпълняване на служебните му задължения в Генералното консулство във Валенсия?”

3. В чл. 27. (2). е заложено, че за заемане на пост в дипломатическа служба се изисква владеене най-малко на един чужд език. Ние питаме: „Какви езици владее г-н Георгиев и на какво ниво?”

Г-н Борисов, Г-жо Захариева,
не приемаме доводът Ви за назначаване на г-н Георгиев, че същият е имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи. Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници.
Медиите в Испания също отразиха скандала около г-н Георгиев (един пример: https://www.lavanguardia.com/…/fiscalia-bulgara-investiga-a…) и не само него. Като взехте това решение замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!", пише авторът на петицията, която можете да подпишете от ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.