"Промяната на законодателство през преходни и заключителни разпоредби вече не е просто парламентарна практика, а водещ законодателен принцип у нас"

Днес дУпетатите силно ме развеселиха с изобретателността си.
Ако сте забравили, напомням, че в началото на тази година приеха нов Закон за частната охранителна дейност, който съдържа една камара идиотии, една от които беше МВР да си превъзложи ангажиментите на частни охранителни фирми, които да пазят т .нар. урбанизирани територии.
Демек, понеже МВР (въпреки постоянните бюджетни инжекции) е нефелно да си свърши работата и да пази имуществото на хората по села и паланки, на кметовете бяха развързани ръцете да сключват договори с частни охранители.
Срещу текстовете на новия закон скочиха и охранителните фирми, и работодателските организации, и Президентът на РБ, и Главният прокурор на РБ.
Въпреки пушилката, темата леко беше позамазана и уж позабравена, но не съвсем...

Днес ГЕРБ през депутатите си направи изумителен лупинг, който трябва да влезе в учебниците по парламентаризъм в раздел "не правете така у дома си!".

Докато приемаха (Забележете!) Закона за правната помощ (в който също цъкат сто бомби, но това е друга тема), рЕзко вкараха едни текстове в преходните и заключителни разпоредби на въпросния закон, с които промениха Закона за частната охранителна дейност и практически премахнаха спорните текстове за охраната на урбанизираните територии.

Изобщо, промяната на законодателство през преходни и заключителни разпоредби вече не е просто парламентарна практика, а водещ законодателен принцип у нас - уж променят едно, а те променят сто други неща, за които дори не сте подозирали, че подлежат на промяна. Методът да си прокарват ключови промени през задния вход е така добре отработен и така успешно работещ, че просто няма място за коментар...

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.