Извънредното заседание на НС за одобряване на промените в плана няма да има

По всичко личи, че изготвените от служебното правителство изменения в Националния план за възстановяване и устойчивост остават за след изборите. Заявката на финансовия министър Людмила Петкова, че ще предприеме мерки за провеждане на извънредно заседание на НС за одобряване на измененията в плана, се размина с действителността. Така въпреки риска България да не получи от ЕК одобрение на измененията до края на годината и все по-критичните срокове, изпращането на документите остава за след вота.

Както “Сега” писа, служебното правителство отказа да изпраща изготвените изменения на плана в Брюксел, защото не получи зелена светлина в НС на отделни решения, свързани с енергетиката. Формално кабинетът няма нужда от одобрение от парламента за изпращане на промени в плана, но постигнатите компромисни решения в сектор енергетика влизат в колизия със стари решения на Народното събрание. Затова кабинетът обяви, че ако задвижи процедурата, ще наруши Конституцията.

Основното решение, което създава трудности, е свързано с терените на “Мини Марица Изток”. През юли 2023 г. 49-тото Народно събрание забрани на енергийния министър да предприема действия, свързани с разпореждане с имоти на мините, без позволение от депутатите. В същото време измененията в плана за възстановяване предвиждат насочване на 500 млн. лв. за рекултивация на терени на мините, като самите терени ще бъдат обособени в ново държавно дружество. Енергийното министерство твърди, че рекултивацията ще се извършва от служители на мините. Други над 400 млн. лв. за рекултивация се очаква по оперативната програма “Развитие на регионите”.

Планът влиза в колизия със старо решение на НС и за съдбата на преносните оператори ЕСО и “Булгартрансгаз”, за които се предвижда да бъдат извадени от БЕХ и обособени в отделно държавно дружество с въвеждане на гаранции и защити срещу приватизация.

Опитът за гласуване на измененията бе блокиран на последното заседание на НС преди ваканцията за изборите от депутати от “Възраждане”, ИТН и БСП. Служебният министър на финансите Людмила Петкова се опита да договори извънредно свикване на парламента и е провела необходимите консултации с партиите, но идеята не е била приета с ентусиазъм. От БСП открито коментираха, че считат за недопустимо решението да се взима от отиващо си Народно събрание. Пред “Сега” депутати от ГЕРБ също коментираха, че надали ще се стигне до заседание в последната седмица преди вота.

Изоставането на България по плана е много голямо, а отказът от отделни реформи, за които страната е поела ангажимент, по регламент следва да бъде санкциониран. От МФ обявиха, че България може не само да не получи второ плащане по плана - очаквано от октомври миналата година, но и да се наложи да връща средства от вече получения първи транш, защото санкциите могат да са по-високи от размера на второто плащане - 653 млн. евро.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.