„Ако не бяха те...” е темата на литературната надпревара

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението си да пресъздадат мрачните години на Холокоста, да разкажат за преследваното и безправно еврейско население, очакващо депортация към лагерите на смъртта и за достойнството и смелостта на  българите, довели до безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи. Кои са тези хора, пожертвали своето благополучие, рискували дори живота си, за да спасят своите съграждани евреи? Какво би се случило, ако не бяха те? Чрез средствата на художествената литература или с похватите на киното  учениците ще трябва да се върнат във времето на Втората световна война, да разкажат за тревогите, страха и надеждите на хората, но и да направят изводи за нашето съвремие, в което на много места по света се водят войни, човешкият живот все повече се обезстойностява,  а  ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие започват да ставата дефицитни.

Конкурсът толерира изследователския дух на младежите и откривателството. Журито ще оцени въображението на младите автори, но предимство при оценяването ще имат творби, които се основават на историческа конкретика и представят нови, неизвестни досега личности или събития от времето на Холокоста.

Конкурсът стартира на 1 октомври 2024 г. и ще се проведе в две категории – за художествен разказ и за видео разказ. Право на участие имат ученици от България, Европа и Израел на възраст от 15 до 19 години. Конкурсните материали се изпращат на имейл адреса на организаторите  [email protected]. Участниците задължително посочват трите си имена, училище, клас, кратка визитка, пълен адрес за кореспонденция, телефонен номер и e-mail за връзка. Всеки участник се представя само с една творба.

Крайният срок за получаване на творбите е 1 март 2025 година. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония по награждаването в Бургас през м. юни 2025 г.

Литературните творби /художествени разкази/ ще бъдат оценявани от международно жури, разделени  в две подкатегории – за участници от България и чужбина.  Авторите трябва да представят художествен  разказ на родния език на кандидата, написан специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси. Максималният допустим обем на разказите е  4 компютърни страници, шрифт Times New Roman, 12 пункта.

Кандидатите, подготвили видео разказ, трябва да го изпратят на български език или на родния си език, но със субтитри на английски език. Препоръчва се видео разказът да съдържа някой от следните елементи: индивидуални спомени, интервю по темата, документиране на лична история, видео разказ на места, където са се развили драматични събития по време на Холокоста, флашмоб, артистични възстановки, сценично разиграване на сюжети по темата и др.

Журито ще номинира 30-те най-добри участници от България и чужбина. Номинациите ще бъдат обявени на сайта на организаторите www.alef-bg.org до 1-ви април 2025 година. Всички номинирани автори ще бъдат поканени напълно безплатно да се включат в организирания от Център „Алеф” Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”  в Бургас, България, през юни 2025 г. Програмата на фестивала предвижда провеждането на литературни работилници по творческо писане, кино класове, прожекции на филми, изложби, литературни четения и срещи с изтъкнати писатели и кино дейци. Част от фестивала е церемонията по награждаване, на която ще бъдат обявени победителите в литературния конкурс.

И тази година организаторите са осигурили парични награди и грамоти за най-добре представилите се автори, както и участие в международни младежки форуми в чужбина, посветени на опазването на паметта. Авторите  от България, класирали се на І, ІІ и ІІІ място, ще имат възможност да получат целогодишни държавни стипендии.

Наградените разкази ще бъдат публикувани през 2025 г. в самостоятелен сборник, осмо по ред издание на Център „Алеф”, както и на сайта www.alef-bg.org.

Дългогодишната инициатива на „Алеф” е утвърден престижен международен форум за младежко творчество. До момента, в конкурса са участвали над 2000 младежи от България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Украйна, Латвия, Унгария, Испания, Франция и Румъния. Надпреварата не само дава трибуна за проявление на творчески умения, но се доказва и като средство за изграждане на гражданска позиция и формиране на човешки добродетели. Организаторите се надяват сега, когато паметта за миналото и поуките от него са особено необходими, да привлекат още млади привърженици на идеята за мир и хуманизъм.

 

Регламент

 

XII МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „КОЙТО СПАСИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА“

 

2024-2025 г.

 

ОРГАНИЗАТОР: Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

 

СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ: Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Национален Дворец на децата

 

ТЕМА:  „Ако не бяха те…“

 

ЖАНР:  художествена проза, видеоразказ

 

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ:

 

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира Международния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, за да привлече вниманието на учениците към героичния акт на българския народ – спасяването на българските евреи от унищожение по време на Втората световна война. Инициативата е създадена, за да възпитава у младите хора стремеж към човеколюбие, толерантност, противопоставяне на антисемитизма, ксенофобията, расизма и езика на омразата.

 

Темата на всяко от изданията на конкурса е различна и е свързана с определена годишнина или общозначимо събитие от политическия и обществения живот. Виртуалната библиотека в сайта на Център „Алеф” осигурява материали по всяка от обявените теми, на които участниците могат да базират творбите си.

 

ЦЕЛИ:

  • Изграждане на гражданска позиция в духа на толерантност, хуманизъм и търпимост у младите хора;
  • Превенция на езика на омразата, ксенофобията и расизма;
  • Поощряване интереса на учениците към задълбочено изучаване и разбиране на историческите събития и значението на акта за спасение на българските евреи в годините на Холокоста;
  • Създаване на умения за изучаване и представяне на исторически събития и факти  чрез похватите на литературата;
  • Откриване и стимулиране на литературния талант на учениците;
  • Създаване на усещане у младите българи за единение между етносите, възпитаване в демократични европейски ценности;
  • Придобиване на опит за участие в обществени инициативи

 

ПРАВО НА УЧАСТИЕ В ЖАНР 1: художествен разказ, основаващ се на историческо събитие или личност

 

Ученици в гимназиална степен от България и чужбина в две категории:

– от VIII  до XII клас, ученици в средни училища в България

– от VIII  до XII клас, ученици в средни училища в Европа и Израел

 

ПРАВО НА УЧАСТИЕ В ЖАНР 2: Видео разказ, основаващ се на историческо събитие или личност.

 

Ученици в гимназиална степен от България и чужбина в две категории:

-ученици в средни училища от VIII  до XII клас от България

-ученици в средни училища от VIII  до XII клас в Европа и Израел

 

ИЗИСКВАНИЯ:

 

Участниците представят художествен  разказ, написан специално за този конкурс, на родния езика на кандидата, непубликуван и неучаствал в други конкурси.

 

Кандидатите, подготвили видеоразказ трябва да го изпратят на български език или на родния си език, но със субтитри на английски език.

 

Всеки се представя само с една творба.

 

НАСОКИ:

 

Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холокоста и да сътворят литературна творба, в която да насочат вниманието си към тежкото и безправно положение на еврейското население в България, трудностите и тревогите в очакване на депортация към нацистките лагери на смъртта, както и съпротивата и помощта на достойни българи, довела до безпрецедентния акт на спасяване на българските евреи. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното чрез видео разказ, заснет с телефон или любителска камера, учениците ще трябва да представят чрез конкретна история тревожното време от Втората световна война, страха на преследваните евреи и смелостта на достойни българи- спасители.

Разкази, които се основават на историческа конкретика ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени. Креативният подход към темата ще бъде предимство.

 

За видеоразказите се препоръчва да съдържат някой от следните елементи: индивидуални спомени, интервю по темата, документиране на лична история, видеоразказ на места, където са се развили драматични събития през Холокоста, флашмоб, артистични възстановки, сценично разиграване на сюжети по темата и др.

 

ОБЕМ:

 

За художествен разказ: Максимално 4 компютърни страници, шрифт Times New Roman, 12 пункта.

 

За видео разказ, заснет с телефон или любителска камера: времетраене до 5 минути

Участниците задължително посочват трите си имена, възраст, клас, училище, пълен адрес за кореспонденция, телефонен номер, e-mail за връзка и кратка визитка.

 

СРОК:

 

Конкурсните материали: разкази или линкове за сваляне на видеоразказите се изпращат на имейл адреса на организаторите  [email protected]

 

Начало: 1 октомври 2024 година

 

Краен срок за получаване на творбите: 1 Март 2025 година

 

ОЦЕНЯВАНЕ:

 

Творбите ще бъдат оценявани от жури в международен състав. Журито ще номинира 30 най-добри участника от България и чужбина.

 

НОМИНИРАНИ:

 

На церемонията по награждаване през юни 2025 година в Бургас, България, ще бъдат поканени всички номинирани, на разноски на организаторите.

Номинираните художествени разкази, както и видеоразказите, ще бъдат публикувани на интернет страницата на Център „Алеф“.

Номинираните автори декларират съгласие за публикация на творбите им или части от тях в български медии и в сборници на ЦЕБС „Алеф”.

 

НАГРАДИ:

 

 От номинираните журито ще излъчи победителите в три категории:

  1. за литературен разказ за българските участници
  2. за литературен разказ за международните участници
  3. за видео разказ за българските и международните участници заеднo
  4. Участие в активностите на 3-дневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството –смисъл и спасение” в Бургас, България, през юни 2025, на разноски на организаторите. Участие в работилниците по творческо писане с видни писатели и историци, прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни четения и други.
  5. Участие в тържествената церемония по награждаване на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” през юни 2025 г. в Бургас. на разноски на организаторите.
  6. Наградените разкази ще бъдат публикувани през 2025 г. в самостоятелен сборник, издание на Център „Алеф”, както и на сайта www.alef-bg.org
  7. Парични награди и грамоти за най-добре представилите се участници.
  8. За българските участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място, възможност за получаване на целогодишни държавни стипендии

 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ:

 

  • Номинираните творби ще бъдат обявени на сайта на организаторите www.alef-bg.org до 1- ви април 2025 година
  • Резултатите за крайното класиране ще бъдат обявени на тържествена церемония по награждаване в Бургас през м. юни 2025 година
  •  

*Размерът на пaричните суми за наградите се определя за всяко издание на конкурса от организаторите.

*Настоящият регламент e публикуван в интернет страницата на организаторите. 

 

Организаторите си запазват правото на промени.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.