51% от българите са подкрепили оставане на лятно часово време

От над 17 000 гласували в анкетата на правителството за смяната на времето 96% подкрепят предложението на ЕК да спрем да местим стрелките. От тях 51% искат да останем на лятно часово време, а 38% предпочитат зимното да е постоянно, съобщава Нова телевизия.

Интересът към допитването обаче е твърде слаб, за да бъдат резултатите от него представителни - то така и не бе популяризирано, попълването на онлайн формуляра вероятно е отказало доста хора, а организаторите дадоха само две седмици за гласуване.

Социологическо проучване на "Екзакта" например даде други резултати - в него 48% от българите заявиха, че предпочитат зимното часово време, а 32% - лятното. 20% предимно млади хора са заявили, че нямат мнение по въпроса. За зимното часово време се обявяват хората над 59 години и живеещите в провинцията. Лятното часово време се предпочита от жителите на столицата и хората с висше образование. Това допитване е проведено сред 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места. 

България трябва да вземе окончателно решение до април догодина. Дотогава ни предстоят две смени - тази неделя връщаме часовника с час назад, а в последната неделя на март 2019 г. пак ще преминем на лятно часово време.

Според бизнеса при изкуствената смяна на времето загубите са много повече от ползите. От строителния бранш изчисляват, че през зимата часовете за работа са с една трета по-малко, затова подкрепят оставането на лятно часово време. Най-големи ползи от лятното време очакват в туризма. В сектора всеки светъл час носи милиони приходи.

Промяната се отразява лошо и на хората с хронични заболявания. В първите два дни след нея – в понеделник и вторник, рискът от сърдечен удар се увеличава с 10%, случаите на инсулт – с 8%, а на инфаркт – със 75%. От безсъние страдат 40-45% от европейците, включително и българите, за което основно винят лятното часово време.

   

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.