Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу гаранция от 2 милиона лева. Това отсъди Апелативният спецсъд, като решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Бобоков, който е съсобственик на дружеството "Монбат", е в ареста от 30 май насам. На първа инстанция специализираният съд реши да го освободи под домашен арест, но вместо това втората прецени, че мярката може да бъде парична гаранция. От съда съобщават, че размерът й е съобразен с имущественото състояние на Бобоков. 

Той, заедно с брат си Пламен Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко човека, бе обвинен, че е част от престъпна група. Участниците в групата бяха задържани на 30 май при мащабна акция на полицията и прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че дружеството "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така обвинените създавали опасности за околната среда.

Атанас Бобоков няколко пъти вече поиска да бъде освободен от ареста, но съдиите отказваха, тъй като смятаха, че съществуват доказателства за извършено от него престъпление и че ако е на свобода, може да извърши други. Брат му Пламен Бобоков беше пуснат от ареста под гаранция от 1 млн. лв., която после бе намалена до 10 хиляди лв.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.