Превозвачи, екскурзоводи и туроператори излязоха на протест пред Министерски съвет днес около 11.00 ч.

Близо 120 автобуса преминаха през центъра на столицата, което затвори временно пл. "Александър І" и бул. "Цар Освободител" между бул. "Раковски" и сградата на Министерски съвет. Няколко часа по-късно протестиращите получиха обещания от правителството за нова грантова схема за 30 млн. лв. и облекчаване на изискванията за субсидиите по мярката "60/40".
Протестът е под наслов “SOS туризъм“. "Искаме да покажем на правителството, че търпението на заетите в туризма е изчерпано след месеците финансова агония", посочи Радка Милденова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз".  Преди месец сдружението също организира протест с шествие с автобуси в пет града в страната, но това не е довело до някакъв резултат.
Транспортните фирми, занимаващи се с превоз на туристи, както и екскурзоводи и туроператори настояват за адекватни подкрепящи мерки от страна на държавата. Нито една от антикризисните финансови мерки, предприети до момента, не е върши работа, казват фирмите от бранша.
"Схемата 60/40 е неприложима за транспортните фирми, които извършват случаен превоз, защото те нямат никаква дейност - няма туристи, нито екскурзии. Не е ясно и кога ще започнат пътуванията. Ние няма с какво да изплащаме тези 40%", обясни Радка Милденова.
Екскурзоводи пък се оплакаха, че им е отказан достъп до безлихвените заеми на ББР от 4500 лв. за самоосигуряващи се лица, защото не можели да докажат, че дейността им е спряна.
Превозвачите са недоволни от единствената предоставена грантова схема до момента за малки фирми. По нея безвъзмездната помощ е до 10 000 лв., което е прекалено ниска сума за техния бизнес. Все още не са заработили и обещаните от правителството нисколихвени кредити за бизнеса, за което ББР получи 500 млн. лв. от държавата.
"Ние искаме поне нисколихвени кредити с лихва 1-2% и гратисен период от 1-2 години, а ББР ни предлага заеми с 6% лихва и 20% обезпечение", коментира пред Би Ти Ви Димитър Иванов, представител на туристическа агенция. По думите му туроператорската дейност е най-сериозно засегната, защото не работи от средата на март, няма никакви приходи и фирмите не може да обслужват кредитите си. "Ако другите превозвачи, които превозват хора по определени маршрути, вече започват да се възстановят от кризата, то това не важи за превозвите в сектор "туризъм". Ще трябва да минат поне 3-4 месеца, докато има раздвижване", смята Иванов. Той поясни, че са се отделили в сдружение "Случаен превоз", защото в организацията с останалите превозвачи интересите им са се размивали.
В същото време премиерът Бойко Борисов коментира протеста "SOS Туризъм" така : "Помагаме както можем. Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция. Избирайки други туристически дестинации, българите протестират". И призова туристическия бранш да направи така, че да привлече туристите, обобщава "Сега".

Гърция отвори границите за туристи, на ГКПП-Кулата се изви километрична опашка

Гърция отвори границата си за българи точно в 12 ч. днес на обяд, като влизащите в южната ни съседка вече няма да подлежат на задължителна 14-дневна карантина заради разпространението на коронавирус. В резултат от новината - преди уречения час на граничния пункт Кулата - Пломахон се извиха километрични опашки.
Напливът от желаещи да пресекат границата автомобили започна още сутринта. Освен българи на опашка да пътуват за Гърция се бяха наредили и румънци, свидетелства бТВ от мястото на събитието. Хора признават, че са стигнали нарочно по-рано - преди официалното отваряне на границата - с надежда да минат по-рано през пункта. Повечето казват, че са тръгнали на почивка. Пътуващите са наясно и с това, че могат да бъдат върнати обратно по преценка на граничните власти. Избирателно ще се правят и тестове за коронавирус.
Всеки, който влиза на територията на Гърция с отпадането на задължителната карантина, трябва да попълни декларация, чрез която гарантира, че няма симптоми на заразяване с COVID-19. По магистралата към ГКПП-Кулата има засилено полицейско присъствие, патрули пропускат автомобилите поетапно, за да няма струпвания на самия пункт. Според БНР по обяд опашката бе около 5 км. Обстановката на ГКПП-Маказа също е натоварена, там опашката около 12 ч. бе около 1 км, обобщава "Клуб Z".

Пусти хотели и празни автобуси по Черноморието

Туристическият бранш по родното Черноморие е изправен пред колапс. По това време на годината обичайно започва разгарът на активния сезон, но заради пандемията от коронавируса туристи почти няма, предава БНТ.
"За юли и август резервациите не са отменени, но туристите изчакват последния момент, докато траят сроковете за анулация", коментира в сутрешния блок на на националната телевизия Диляна Цонева, представител на туристическия бранш.
По думите ѝ по-голямата част от хотелите изчакват, местят дати за откривания, задържат персонала, но на изчакване.
Всички са в безизходица и се чудят ще има ли сезон и как той ще протече", посочи още тя.
Цонева коментира, че браншът залага предимно на български туристи, които не е ясно дали ще имат възможности, за да си позволят почивка.
Нулева е и работата на превозвачите, на екскурзоводите, които днес излизат на национален протест в столицата. Надеждите им са през юли и август да има туристи, но искат спешни мерки и помощ от държавата, обобщава "Факти".

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.