Деградацията на обществените нрави и държавността, вследствие на атаките на Гешев и Пеевски, премина всякакви мислими и немислими граници. Очевидно "дебелото момче" и "каскета" са решили, че ход назад нямат и трябва или да спечелят, или да разрушат всичко около себе си. Проблемът не е, че Гешев е прост, но амбициозен човек, който се радва на властта си, като дете на играчка, а че правителството, в лицето на Борисов и Захариева, като пръв дипломат, не се намесват, за да защитят дипломатическата служба.

Няколко години се опитвах да предам на колегите си назначени нови посланици, че е тяхно задължение да помагат на българския бизнес, защото благоденствието ни зависи не от броя на приемите, на които присъстват, а от броя на успешните сделки, които българския бизнес ще сключи.

Полуграмотните от Симеоново не знаят, че в съвременния свят и дипломати, и премиери и президенти, имат основно задължение да подпомагат износа на стоки и инвестиции на български бизнесмени. Те са такава рядкост, че като видите, че някой бизнесмен прави нещо добре у нас и го изнася навън, трябва свещ да му палят. Дипломацията е длъжна да осигури подкрепа, да иска срещи, да настоява, да се бори за защита на интереси. Много западни дипломати у нас правят всеки ден "показно" по темата и никой в техните страни не ги атакува като "каскета".
Защото тези инвестиции и този бизнес значат работни места и доходи у дома.

Да не би Пеевски и Доган да не са се намесвали, за да назначат Метин Казак за посланик в Оман, заради Оманския фонд, който стана най вече Догански фонд. Или дипломатическите ни представители в Залива, които до един са съгласувани с ДПС и Пеевски, за да обслужват изнесеното окрадено богатство. Това бива наглост, но когато всичко това е облечено в борба с "изедниците", някакъв примитивен популипулизъм става прекалено.

Не зная какви са греховете на Бобоков, но в един от бизнесите - акумулаторните батерии, заема топ позиция в Европа. Има реален бизнес, индустриалец е.

Гешев какъв е? Какво от това, което прави той, или Пеевски, или Доган, може да бъде изнесено в чужбина и от това да спечелим? Бихте ли ми казали от кога е укоримо да се иска подкрепа от премиер или президент за крупна инвестиция в чужбина.

Знаете ли, че ако тези абсурди, прокурор в Америка, във Франция или Германия, да си играе със СМС, и да внушава, че има нередно бизнесмен да търси подкрепа от топ лицата в държавата, веднага ще бъде разследван като заплаха за националната сигурност.

Винаги съм твърдял, че Пеевски и Гешев разрушават институциите и бизнеса в угода не само на собствената си корист, но и на чужди сили, с които търгуват влиянието си у нас.
Знаете ли кое е на отвратителното? Всички бизнес организации мълчат.

Имах удоволствието и честта да бъда на ръководна позиция в една от първите независими и значими бизнес асоциация - БИБА, и мога да ви кажа, че никога не сме мълчали. След това с помощта на български бизнесмени "демократи", организацията бе превзета отвътре, и днес от независимата БИБА е останала беззъбата, снишена, покварена КРИБ. Тя обръща глава на другата страна, когато репресират членовете и когато отнемат бизнеса им. Заради Домусчиев и игрите му с Борисов и Пеевски.
Що за перверзия е да седиш в такава организация като член?

Пеевски, разбира се, няма идея какво е концесия на пристанище и то в Либерия. Имат ли изобщо понятие какво глобално признание е да участваш в бизнес на това равнище, да партнираш с най-големите?! Пеевски и Доган дори не могат да мечтаят за това.
А разследващите да прочетат какви геополитически битки се водят в Монровия и какви са залозите. Има руски интереси и то значителни. Върви остра битка.

И един въпрос - кой е поръчителят на похищението на танкера "Бадр", защото това е извън "лигата" на българските бандити и политици. Хайде малко да си напрегнем мозъците и да видим кой има нужда от това, да отвлече танкера принадлежащ на държавната /Триполи/ петролна компания?
Давам жокер, кое беше пристанището, към което се говореше, че танкера ще се отправи, след като бе завзет?!
И на чия страна в либийския конфликт е тази страна. Защото някой трябва да плаща за чуждите частни армии.

Илиян Василев

Колаж: Хаго Бабикян

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.