Мажоритарният пакет акции на "Левски" продължава да бъде собственост на Георги Попов, тъй като джиросването на името на премиера не е направено по установения ред. Васил Божков може да съди държавата за отнемането на бизнеса му с хазарта. Това обясни в предаването "Тази неделя"  на bTV бившият служебен министър-председател и юрист Огнян Герджиков. Той уточни, че преди дни е сбъркал, като е казал, че Борисов вече е притежател на акциите, но не и акционер в клуба.

"Георги Попов е категоричният собственик на "Левски. Това не е никакво джиро. Младите хора биха му казали "пунта-мара".  С един отделен документ, както е в случая, същият този Георги Попов, може такива джиросвания да направи и към Путин, към Тръмп, да пусне масово такива джира. Това не е нищо. От тук следва, че това  е удар във въздуха. Нищо не е станало. Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса, но всъщност е направил един удар във въздуха. Защо?! Една ценна книга - акция или временно удостоверение, се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, тогава се залепя един бял лист, казва се алонж - продължение, и от него продължават джиросванията. Това е един единен документ. Не могат да бъдат два. Трябва във всеки един момент да може да се проследи непрекъснатият ред на джирата. Само джиратар може да стане джирант и да джироса. Прекъсне ли се тази верига, всичко отива по дяволите. Това няма как да се проследи, ако е с отделни документи", коментира проф Герджиков.

Проф. Герджиков поддържа тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

"Има един особен ищах у управляващите да нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше - коментира юристът. - Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение - това е друго. Но не да му вземе така бизнеса. В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса".

Герджиков  е категоричен, че Божков може да съди държавата, "защото тя носи отговорност за действията си и май трябва да бъде шамаросана 1-2 пъти".

"Има един особен ищах у управляващите да нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше. Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение - това е друго. Но не да му вземе така бизнеса... В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса".

Според него последните действия на управляващите, свързани със заплатите на депутатите и обявената "епидемиологична обстановка', са противоконституционни:

"Ами това, което направиха - за спиране на възнагражденията на депутатите? Ми не се прави така, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е личен акт на всеки отделен депутат - посочи Герджиков. - А с извънредното положение? Сега му смениха името, измислиха синоним, за да не звучало лошо. Но в конституцията е казано точно така, защо бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, защото просто не се прави така. Ако искаме да сме правова държава, да не правим такива волни изпълнения, не сме художествена гимнастика. Те искат да правят каквото искат. Не сме се научили да уважаваме закона както трябва - на най-високо равнище!"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.