РИОСВ - Бургас даде "зелена" светлина за  изграждането на крематориум в Камено. На 25.08.2022 г. е издадено положително Решение за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за „Изграждането на парк за кремации и урнополагане“.

Инвеститорът на проекта Кристиян Киров разказва, че "изготвянето на такъв доклад е дълга и сложна процедура, участват екип от експерти в различните области на екологията, а от другата страна са редица компетентни държавни органи – всички отдели на РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, Басейнова дирекция – Варна и т.н. Те поставят искания и въпроси към доклада, дават становища в рамките на своите законови компетенции. И цялата информация се събира в този доклад, който се гледа на експертен съвет от, ако правилно си споменем, 12 експерти, представители на всички тези институции и представители на Община Каменв".

Киров си припомня, че "до положителното решение се стига след дълга 4-годишна процедура, две от които преминаха под шапката на Световната пандемия и разменяни точно 94 пъти писма и документи между нас, като инвеститори, и РИОСВ – Бургас".

Докладът е приет без забележки от специалистите и екоекспертите и това е така, защото инвеститорът и екипът му са успяли да докажат с документи и научни трудове, че крематориума, който искат да изградят, няма негативно влияние както върху околната среда, така и върху населението на градовете Камено, Българово и останалите по-отдалечени населени места.

"Няма и как да има, защото в цяла Европа такива инсталации се правят в самите градове. За мен това означава, че не би могло да има аргументирани пречки за осъществяване на това инвестиционно намерение, което е в интерес не само на Община Камено, но и на цялата Бургаска област" - убеден е Кристиян Киров.

Относно притесненията на противниците на проекта за изграждане на крематориум, които през годините са главно в една посока - че околната среда ще бъде засегната, но остават неоправдани и без аргументация след доклада на РИОСВ-Бургас, Киров подчертава:

"През цялото това време група хора се опитват всячески да пречат на този проект, да създават неправилни и негативни нагласи спрямо него в местното население, пишат непрестанни немотивирани жалби до различни институции, но в крайна сметка това си е тяхно право, колкото и малодушно и неградивно да е то. Въпреки това ние сме осъществили контакти и разговори с десетки жители на Камено, които подкрепят проекта и които са достатъчно зрели, за да осъзнаят ползите за региона от толкова мащабен проект за града.Надявам се сега, след положителното Решение по ОВОС на единствения компетентен държавен орган в случая РИОСВ – Бургас, който пак повтарям в хода на процедурата е получавал редица становища от другите държавни институции, за да вземе това решение, да се увеличи кръгът на хората, които мислят модерно и желаят реализирането на този проект."

Във връзка с последващите действия за изграждането на крематориум, след положителното решение на Бургаската екоинспекция:

"Чисто процедурно от тук нататък имаме работа с местната администрация в Община Камено, която трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта", разяснява инвеститорът.

Киров подчертава и положителния ефект за Община Камено и гражданите й от реализирането на инвестиционното намерение:

"Става дума за стотици хиляди лева, които ежегодно ще остават в гр. Камено под формата на  такси, данъци, на заплати към служителите ни от региона, съпътстващи приходи от външни посетители, консумацията на газ от предприятието ни и много други. Всички тези средства са преки приходи за Община Камено, които тя би могла да вложи в подобряване условията на живот за местното население.  Това е безспорен факт, който едва ли има нужда от доказване."

Той е поканил за своя сметка част от администрацията и от гражданите, които са противници на проекта, на посещение  във вече действащи такива крематориуми в Европа.

Ние вече доказахме на експертно ниво, че проекта ни е екологичен и няма да влияе негативно на околната среда. Обаче пречката пред нас е, че част от хората не вярват. Защото сме в България, защото и ние не вярваме вече на никой и нищо. Затова според нас е съвсем логичен ход да ги поканим да видят със собствените си очи на място в няколко Европейски града идентични инсталации с избраната от нас технология и оборудване, за да се убедят самите те, както се убедихме  преди време и ние, в тяхната хуманност, хигиеничност и в това, че те са нещо съвсем нормално, нещо, което не пречи на съвременния европеец, не му пречи ако се намира на метри от дома му, не както при нас в град Камено на 1200 метра от най-близката жилищна сграда.

Кристиян Киров смята, че е напълно естествено проектът му в Камено да се случи и очаква "зелена" светлина за инвестиционното си намерение от сметната администрация, кмет и общински съвет, след като РИОСВ-Бургас вече са потвърдили, че няма опасност за еколната среда от крематориума.

"В България вече действат крематориуми в София, Варна и Пловдив. Логично е и най-голямата по площ и четвърта по население област в България да има такова съоръжение. Всички знаем колко остра и наболяла е необходимостта от него и това прави съвсем очаквано да се реализира такъв проект в Областта. Със сигурност това ще се отрази благоприятно на всички хора, които се нуждаят от тази услуга, а сега трябва да плащат ненужно висока цена за нея. Така че, пожелавам на Община Камено да е тази, която ще има първа възможността да реализира такъв проект на нейна територия" - завършва Киров.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.