Арх. Димитър Ахрянов, неуспял бивш кандидат за поста в града и досегашен главен архитект на Карлово, е директно трансфериран в Пловдив без конкурс, пише Капитал.

Изненада и неприятно усещане за пренебрегване на правилата предизвика решението на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров да назначи главен архитект на града без конкурс. Става дума за арх. Димитър Ахрянов - неуспял бивш кандидат за поста в Града под тепетата и досегашен главен архитект на Карлово, който ще бъде директно трансфериран в Пловдив. Той бе представен заедно с другите членове на екипа на Здравко Димитров.

Назначението предизвика изненада в регионалното представителство на Камарата на архитектите (КАБ), които са научили от медиите за решението. От КАБ са категорични, че назначението без конкурс е нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и че ще настояват за провеждането на конкурс. Реакция дойде и от представители на опозицията от "Демократична България" в Общинския съвет на Пловдив, които също смятат, че кметът е пренебрегнал изискването на закона.

Още повече че според местни медии в биографията на арх. Ахрянов има спорни моменти. По информация на пловдивския сайт "Под тепето" той е автор на проекта за изграждането на хотел на мястото на един от тютюневите складове - на ул. "Одрин" 8. Складът беше полусрутен за осъществяването на проекта, а пълното му унищожаване беше спряно след жива верига от гражданите. Именно неговият подпис седял под проекта за ПУП-а, довел до скандала.

Освен това Ахрянов - твърди медиата, е част от епархийския съвет в града, смята се за близък до пловдивския митрополит Николай и дори бил известен като "архитекта на митрополита", тъй като бил автор на проекти за храмове, възложени от митрополията. Митрополит Николай е активен поддръжник на Здравко Димитров, който започна кампанията си, искайки благословия от него.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.