Досиетата "Пандора" и високата цена на електроенергията в България раздвижиха НАП, КПКОНПИ и ДАНС, които услижливо досега проспаха чекмеджетата с кюлчета злато и пачки евро, смущаващи кешови банкови операции, като тегленията от сметката на Василв Божков, който твърди, че парите са служили за корупция, както и други имуществени придобивки на властимащи лица и олигарси в най-бедната и най-корумираната страна в ЕС.

КПКОНПИ и НАП започнаха проверка на имуществото на Делян Пеевски след изскачането на името му от "Пандора Пейпърс". Това се случва след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че бившият депутат от ДПС е един от българите в международното разследване и че не е декларирал връзките си с три офшорни дружества.

Bird.bg е партньор на международната мрежа за журналистически раазследвания, а неговият главен редактор Атанас Чобанов заяви в поредица от интервютаа, че Пеевски е един от двамата българи, чиито имена се появяват в „Досиетата Пандора“.

Според журналиста той не е декларирал три офшорни дружества и затова Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и Националната агенция за приходите трябва да започнат проверки защо липсва тази информация в декларациите на ексдепутата.

НАП реагира мигновено като обяви, че вече е поискана допълнителна информация от Международния консорциум на разследващите журналисти. Малко по-късно от Антикорупционната комисия също заявиха, че са поискали информация за българските граждани в „Досиетата Пандора“ и свързани с тях фирми.

По отношение на Пеевски КПКОНПИ започва анализ и съпоставка на всички декларации за имущество и конфликт на интереси в качеството му на депутат от 2013 г. досега  с  информацията за офшорните дружества, огласена от Bird.bg.

„Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен“ информираха от комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

 Пеевски излезе с официална позиция по разкритията, част от нова серия мащабно разследване на Международния журналистически консорциум като нарече "активно мероприятие на кръга "Капитал", появата на името му в "Досиетата Пандора" и публикуваната информация, че е свързан с три офшорни фирми за укриване на данъци. Въпреки това той уточнява, че става дума за дъщерни дружества на дружество, "в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано", като допълва, че "тези дружества никога не са извършвали дейност и не са притежавали активи".

В досиетата "Пандора" фигурира и друг популярен бивш политик (вероятно министър от доскоро управлявалата партия ГЕРБ), чието име се очаква да бъде съвсем скоро съобщено и е възможно информация от такъв световен мащаб да бъде определяща за предстоящата предизборна кампания за депутати и президент в България.

Покачаването на цената на електроенергията и респективно с нея на стоките и услигите, създаде огромно икономическо, финансово, но политическо напрежение, последвано от прехвърляне на топката между "стари" и "нови" във властта. Това накара ДАНС да влезе на проверка в офисите на голям енергопроизводител, по неофициолна информация фирми свързанни с Христо Ковачки. Възможно е поводът да е насочващото интервю на бизнесмена Пламен Бобоков за "Денят" с Веселин Дремджиев.

Пламен Бобоков намекна за умело заложени“ бомби“ от правителството на Борисов, които услужливо предизборно ще гръмнат и ще поставят началото на неудържима инфлация, масови фалити, студ и глад, ако спешно не бъдат предприети мерки.Той подчерта страха да се назовава името на Христо Ковачки, когото определи като сериозна част от проблема с убийствените цени на тока у нас и изтъкна скритият факт, че именно Ковачки е основният застраховател на магистралите, по скандалните договори с авансово раздадени милиарди. "Сигурността на държавата е изправена на ръба и незабавно трябва да бъде уволнен енергийният министър", призовава Бобоков.

Към момента териториалните подразделения на ДАНС в страната официално са изискали от всички производители на ток, свързвани с Ковачки, данни за произведената електроенергия през 2020 г., съобщава bTV. Същевременно агенти проверяват и офиси и документи и на други компании, които търгуват с електроенергия.

След покачването на цените на тока преди две седмици от агенцията влязоха на проверка и в Комисията за енергийно и водно регулиране и Българската независима енергийна борса. Изискани бяха още документи от Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Електроенергийния системен оператор.

Според служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков трябва да се проверява дали спекулативни сделки не стоят в основата на високите цени.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.