България не само се изкачва в класацията на "Репортери без граници", но вече не е на последно място сред страните от ЕС. Страната ни скача с 21 позиции и заема 91 място, от 112 място през 2021 г. и 111 място в продължение на няколко поредни години назад.

Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества нашата страна като последна в съюза.

Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязват от “Репортери без граници”. 

За последен път страната ни е била под №100 през 2013 година. Най-ниското място на България в класацията беше през 2016 г., когато се бе сринала до 113-то. Най-високата позиция досега България е заемала през 2002 г., преди присъединяването си към Европейския съюз, когато бе 34-та в класацията. 

"Репортери без граници" отбелязва, че се наблюдава поляризиране на две нива - между отделните държави и вътре в самите държави. Според неправителствената организация това се дължи на засилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите, който упражняват авторитарните режими.

Според "Репортери без граници" руското нахлуване в Украйна (106 място) е илюстрация за поляризирането, тъй като изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от "пропагандна война". Русия заема 155-о място от общо 180 страни в индекса.

Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който "използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят", като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В САЩ медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Първите три места в индекса за тази година се заемат от Норвегия, Дания и Швеция.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.