Премиерът трябва да плати на лидера на БСП разноските й за адвокат

Делото, в което премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова взаимно се съдеха за клевета, приключи без победител. Съдия Невена Чеуз отхвърля и двата иска като неоснователни. Борисов обаче е осъден да заплати на Нинова направените разноски за адвокат от 1680 лева.

Спорът бе граждански, по Закона за задълженията и договорите. Бойко Борисов и Корнелия Нинова се почувстваха засегнати от изявления на другия, направени по време на предизборната кампания през 2017 г. Първи иск внесе Борисов, задето лидерът на БСП го нарекла „крадец“ (чрез използване на поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца!“). Последва иск на Нинова, заради твърдения на премиера, че навремето е била „върл активист на СДС“ и задето я бе нарекъл „бъдещ диктатор“ и „госпожа Лъжа“. И двете заявления са направени в сутрешни блокове, а на Борисов – и на предизборна среща. Министър-председателят трети мандат искаше 26 000 обезщетение за накърнената чест, искът на лидера на БСП бе за 30 000 лв.

Става дума за направени оценки, включително и чрез народни мъдрости, които не могат да са клевета, обявява съдия Чеуз по иска на Борисов.

Няма данни Корнелия Нинова да е била член на СДС, но соченето на принадлежност към легитимна партия, дори и да не е вярно, също не е оклеветяване, казва съдията по иска на Нинова. За епитетите, използвани от Борисов спрямо нея признава, че могат да са и обидни, но като публична личност лидерът на БСП трябва да понася дори и шокиращи и смущаващи оценки, се сочи в решението.

То не е окончателно, може да бъде обжалвано пред столичния апелативен съд.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.