"Над 600 машини обработваха републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Автомагистралите и всички първокласни пътища са отворени за движение при зимни условия." Това гласи пресъобщение на Автомобилната пътна агенция.

Поради обилния снеговолеж през изминалото денонощие е ограничено движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 т през проходите „Превала“ и „Троянски“. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, допълват от инфраструктурната агенция.

След като вчера снегът отново ги изненада през месец декември, както всяка година, и основни пътни артерии бяха напълно непроходими, от АПИ пропуснаха да съобщят, че асфалтополагащите фирми ползват нов и невиждан в света иновативен метод за строителство и рехабилитация на пътища - асфалт върху сняг. Премиерата на инженерното откритие бе направена във Велинград (тук), а след това тръгнаха по села и градове, за да презентират иновацията(тук).

Още през месец ноември стана ясно, че всички обществени поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, текущо и аварийно, в цялата страна, без изключение, са блокирани (тук). Информацията е потвърдена за Actualno.com от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Общата прогнозна стойност на обявените процедури е 475,5 млн. лева без ДДС.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.