Авторката на фентъзи повестите “Откритие” и “Легенди от Белинташ” Таня Мир ще се срещне със своите читатели от морския град на 6 ноември от 18 часа в Морското казино.

Срещата с морската публика е особена важна за Таня Мир, тъй като именно бургаското издателство “Либра Скорп” дава път в литературата на младия талант. “Откритие” бе отличена с националната награда на издателството за дебютна книга “Еквалибриум 2017”. Инициативата подпомага развитието на младите български писатели.

Повестта “Откритие” интерпретира легендата за тракийския учител Залмоксис, който, според вярванията на траките, е постигнал безсмъртието и се е опитал да го предаде на своите ученици. Историята започва, когато група археолози отварят древна тракийска гробница и откриват в нея жив последовател на Залмоксис на възраст над две хилядолетия. Как древният тракийски принц се вписва в настоящето и доколко са различни нравите от преди хилядолетия и сега, ще разберете от книгата. Постижимо ли е безсмъртието, необходимо ли е и какво би се случило ако попадне на неподходящите хора – са част от въпросите, на които Таня Мир търси и предлага отговор.

През миналата година по повестта беше заснет пълнометражен игрален филм, който през декември излиза на екран по кината. Почитателите на фентъзи жанра ще имат възможност да видят и трейлъра. Актьорът Светлин Къров, който на корицата на книгата се превъплъщава в принц Севт, играе главната роля и във филма. Режисьори са Кардам Калчев и Мартин Асенов. Екипът обещава на екран история, изпълнена с много обрати, драматизъм, и приключения по правилата на жанра.

Втората й повест “Легенди от Белинташ” (2019) е вдъхновена от реални исторически събития. В началото на I век траките вдигат най-голямото въстание срещу римската власт, но мащабното събитие е останало в сянката на историята, казва Таня Мир. Едни от най-забележителните личности на Древна Тракия оживяват в изпълнения с обрати и батални сцени сюжет. И втората книга е на път да се превърне във филм. 

24-годишната Таня Мирчева (с псевдоним Таня Мир) е родена и живее в София. Възпитаник е на 105 СОУ “Атанас Далчев” и 9-та Френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин”, в момента завършва “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. През 2019 г., съвместно с екипа на предаването “Риалити роман”,  Таня Мир организира радио романа “Нестинарски танц” по Българското национално радио.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.