Инфлацията е феномен, който се наблюдава навсякъде по света. Още от древни времена са се опитвали да контролират и манипулират инфлацията.

В някои случаи се прибягва до контрол на цените или се отрича, че има висока инфлация, като се омаловажава проблема. Често се манипулират официалните статистики и се отчита занижен процент на инфлация. Причините затова са, че отчетена ниска инфлация говори добре за работата на управляващите, като се представя икономическата ситуация така, че да изглежда по-добре от действителността.

Методите за манипулиране на инфлация са различни. Те включват нереалистична потребителска кошница, която не отразява реално пазарното потребление, разширяване на класа от стоки или заместването на някои стоки с други, чиято цена не се е покачила толкова много.

Друго е манипулирането на инфлация, като в нея са пренебрегнати цени на рязко поскъпващи стоки, най-честия пример е с хранителни и енергийни продукти.

В повечето случаи реалната инфлация е по-висока от официално обявената в статистиката. България не е изключение в тази насока.

 

Снимка: Капитал

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.