"Кеф ти мъж, кеф ти жена, кеф ти друго". Така най-общо може да бъде определен планирания нов закон на управляващата коалиция в Германия, който предвижда ежегодно самоопределяне на пола.

"Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда". Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

Според  новия закон за самоопределението, всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

Съгласно правителствен законопроект пълнолетните лица ще могат да променят собственото си име и пола в документите си в службите по вписванията, без да са необходими допълнителни формалности.

Съществуващият "закон за транссексуалността", влязъл в сила през 1981 г., понастоящем изисква лицата да получат оценка от двама експерти, чието обучение и опит ги прави "достатъчно запознати със специфичните проблеми на транссексуалността", а след това и съдебно решение за промяна на пола в документите.

През годините германският върховен съд отмени други разпоредби, които изискваха от транссексуалните да се развеждат, да се стерилизират и да се подлагат на операции за промяна на пола.

Настоящите изисквания са "не само дълги и скъпи, но и дълбоко унизителни, но преди всичко напълно излишни", каза министърката на въпросите на семейството Лиза Паус пред репортери в Берлин.

В законопроекта е предвидено, че непълнолетните лица над 14-годишна възраст ще могат да променят името и пола си с одобрението на родителите или настойниците си. Ако те не дадат съгласието си за това, младежите ще имат възможност да поискат разрешение от съд, който разглежда дела, свързани със семейното право. При децата под 14-годишна възраст родителите или настойниците ще трябва да подадат заявление в службата по вписванията от тяхно име.

Паус заяви, че след промяна на собственото име и пола в документите за самоличност лицето няма да има право на повече промени в продъжение на една година.

Гензерер, политик от Зелените в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент, знае какво означава да искаш да промениш "личния си статус" в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче. Освобождението идва през 2009 г., когато Маркус Ганзерер става Теса Ганзерер.

Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи – в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман. Според Министерството на семейството в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1800 евро.

"За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право", се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

Както Паус, така и Бушман подчертават, че Законът за самоопределението се отнася изключително до промяната на вписването на пола и на имената. Ако освен промяна на гражданското състояние лицето иска и мерки за физическа промяна на пола, това ще се решава въз основа на специализирани медицински правила, както е било досега.

"Критиката дойде от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното правителство надминава целта с "радикалното си предложение", смята Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпоредби, подобни на тези, които сега се планират в Германия. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.