"Тези, които си ползват банките за частния бизнес, ще вложат пари срещу нас"

По време на годишната среща на правителството с бизнеса премиерът Бойко Борисов говори по много от темите от дневния ред на управлението. Ето няколко части от речта му:

"Бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз и в еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват, да използвам мека дума, волност.
Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? 
Целта е, ако някой собственик на банка или група акционери доведат до фалита на банка, не данъкоплатецът да плати, а те да понесат своята отговорност - те да платят. 
Разбира се, че е важно по-ниски лихви по кредитите, стабилна банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор. Да не може да се случи това, което стана по времето на министър Гечев, това, което стана в мандата на БСП с КТБ. Това няма как да стане, ако България е в този клуб на еврозоната
Този път е за сигурност и прозрачност, срещу пране на пари и лоши кредити. Що сме против?
Убеден съм, че тези, на които им е хубаво да си ползват банките да си финансират частния бизнес безконтролно, ще вложат пари срещу нас. Може и банкери да излязат на протест."

За популизма в ЕС

"Помня, когато моят приятел Алексис Ципрас с фланелка на Че Гевара създаде СИРИЗА. И всички питат как ще се развият нещата. В момента той направи от Гърция една дисциплинирана държава. С един глас успя да спечели и промениха името на Северна Македония - един конфликт, тлеещ с десетилетия."

Новите заводи и ромите 

"За първи път износът на България към Германия е по-голям от вноса. Преди няколко дни бях в Димитровград - в единия завод работят 3 хил. души. Произвеждат абсолютно цялото окабеляване на "Мерцедес" - на 100% износ. Огромен завод, стотици работници и накрая всичко в един куфар се товари и заминава за Кьолн или Финландия. 
Близо 70% от работниците бяха роми - от това, което видях. Работят с най-съвременна техника и се справят прекрасно. 1040 лв. е минималната заплата плюс ваучери и всичко останало. Търсят още 400 работници - не им стигат. И викам на японеца от "Язаки": "Дигай още."
А от другата страна на магистралата е новият завод за фарове. От 106 км е най-далечното разстояние, откъдето всяка сутрин карат работници."

За еврофондовете и Източна Европа

"Който дава парите, поръчва музиката. Огромни пари се изливат в еврофондовете, те искат да знаят как се харчат - прозрачно, публично. Когато подготвяхме бюджета на ЕС по време на нашето председателство - тогава всеки искаше да има повече пари за него от европейските фондове. На думи са много силни, много са силни в приказките, дори и непремерени, много от нашите колеги, но когато стане въпрос за парите - всички обичат парите на Германия, Франция, Холандия и ако може, да са повече."

За майките, армията и театрите

"За майките, за армията. За две години 20% се вдигат парите в армията. За първи път имаме новоназначени. Полиция, театри, култура, читалища. Театрите не можеш да си намериш билет. Месеци напред. И аз им благодаря, защото си заслужават парите."

За горивата и... камерите

"В колко сектори това се направи. Изсветли се бизнесът - алкохолът, цигарите. Сега и в горивата правим едни неща. Аз ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични. И ще ги гледаме тогава - големи, малки, средни. С такова видеонаблюдение на всеки кран, на всяко пристанище, на всяка гемия. Дете с пояс да влезе във водата, го виждаме. Дали е в Дунава, дали е в Черно море. Месец, месец и половина и ще видите резултатите и там."

За БСП и самолетите

"Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети. А се напълнихме с транспортна техника. 12 Кугара, Спартани, милиарди. И нямат вътре една пушчица. Едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника, за да може целият Генерален щаб да се изнесе с всички управляващи при война."

За ГЕРБ и демокрацията

"Ние сме институционални, спазваме конституцията. Пише, че сме парламентарна държава. Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.