"Не смятам, че ще има саботаж на изборния процес в изборния ден. Винаги е имало струпване на хора в и пред секциите в определeни часови интервали."

Това каза в блиц-интервю за "Либерта" областният кординатор на ГЕРБ за Бургас и кандидат за народен представител Димитър Бойчев. Той бе гост на Поморие и на кмета на града Иван Алексиев по случай традиционния "Anhialo Classic Cars & Jazz Fest".
Пред нашата медия Димитър Бойчев коментира предизборната кампания, ще има ли саботаж в изборния ден, машинното гласуване и дали в секциите в Турция упражняването на вота ще се случва с хартиени бюлетини.

Във връзка с последните социологически проучвания на агенциите и разминаванията им, които дават изключително близък процентен резултат между първите три партии - ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП, Димиър Бойчев подчерта, че самочувствието на ГЕРБ-Бургас и кандидатите за народни представители от избирателния район стъпва на свършеното до момента в Бургаска област.

"Като кандидати за народни представители от избирателен район Бургас винаги сме изпълнявали обещаното пред гражданите в предизборната кампания. Поемали сме ангажименти пред нашите избиратели, които ще реализираме през следващите години и те са ставали реалност. Затова имаме самочувствието и увереността отново смело да искаме тяхното доверие към нас и да го получим.
За мен най-добрата социологическа агенция и най-точният резултат са вотът на гражданите на 11 юли. Сигурен съм, че ПП ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила" - каза Бойчев.

Относно медийните публикации, че се подготвя саботаж на изборния процес в изборния ден и дали машинното гласуване ще успее да предостави възможността всички граждани да упражняват правото си на вот, като се има предвид, че техниката може да блокира на места, кандидатът за депутат от ГЕРБ отговори така:

"Това, което ме притеснява е, че буквално в "12 без 5", два месеца преди изборите, се прие от 45-то НС изцяло машинно гласуване и предстои на 11 юли да разберем какво точно са сътворили подкрепилите тези промени в Избирателния кодекс колеги от протестърските партии, които бяха и техни инициатори. Другото, което ме притеснява е, че на една машина не могат да упражнят вота си повече от 300-350 избиратели, а това предполага голямо струпване на хора и нагнетяване на напрежение в СИК-вете. Не е достатъчна една машина за всяка СИК.
Другото смущаващо е, че все пак машината представлява софтуер, който може да даде грешки, а ЦИК отказва да се сравняват отрязъците от машината с протокола от машинното гласуване. Не искам да бъда лош пророк, но това, според мен, от една страна дава възможност за манипулации и от друга страна не дава възможност за засичане на евентуални софтуерни проблеми. Надявам се изборният ден да протече гладко и да няма такива.
Не виждам какъв саботаж на изборния процес може да има в изборния ден, освен проблем с машините и с високите температури. Винаги е имало часове пик при гласуването и се е получавало в определени времеви отрязъци струпване на граждани пред урните, наблюдавани предимно след 17-18 часа. Особено сега, когато сме в летния сезон и хората тогава се връщат от плаж".

Димитър Бойчев счита, че най-правилно би било, ако на гражданите е била предоставена възможността сами да избират - дали да гласуват машинно, или с бюлетина в изборния ден, за да има равноставеност между тях и да не изникват допълнителни въпроси сред обществото - защо в България ще се гласува на машина, а в Турция, например, на хартиен носител, като подчерта, че отговорността за това е на ЦИК.

До Димитър Бойчев беше кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той връчи специалната награда за най-впечатляващ автомобил на ретро парада за старинни и класически автомобили и мотори "Anhialo Classic Cars & Jazz Fest" - "Наградата на Кмета" - на собственика на Ford A от 1928 г. 

Чрез "Либерта" Иван Алексиев пожела слънчево и красиво лято на гражданите и гостите на бившия Анхиало и им обеща много културни събития и забавления през целия туристически сезон.

"Лятото дойде, Поморие е пълно с туристи, виждате и оживения централен площад. Събитието, на което присъстваме, е прекрасно. Съчетанието на ретро авомоболи с джаз музика е великолепно за очите и ушите ни.
Културните мероприятия на Община Поморие тепърва предстоят и каним всички да изживеят и споделят с нашия град красивите мигове на топлото морско лятото."
- отправи покана с усмивка и вълнение от хубавото време и настъпилия туристически сезон кметът на община Поморие.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.