"Твърде голямото количество също е вредно. Необходимо е да имаме регулярно по седем часа сън"

Проблемите със съня са сред основните причини за мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда - водещи причинители на смърт. За това предупреди в ефира на БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня и пулмолог.

Той обясни кои са основните фактори, вляещи върху качеството на съня.

"Прекомерната работата на стомаха може да доведе до некачествен сън. Ставането по малка нужда накъсва съня. В повечето случаи ние го приемаме за симптом на дихателни нарушения, а не толкова за проява на прекомерен прием на течности. 

Нужно е в помещението да не бъде нито твърде студено, нито твърде топло. Комфортът ни, свързан с матрак и възглавница, също е важен. И влажността на въздуха оказва значение. Тишината е голям проблем". 

Липсата на сън може да е сиптом на инсомния, но и проява на лоша хигиена на съня. 

"Липсата на чувство за освежаващ сън може да е симптом на много заболявания на съня.

Трябва да се проведе консултация със специалист, ако липсата на достатъчно сън се появава често - повече от три пъти в седмицата. И второто, което и по-важно - ако чувстваме някакъв дискомфорт през деня от това –  изморени сме, не се концентрираме или сме сънливи. Това вече може да е болест или нужда от повече сън. 

Дихателните нарушения са един от най-честите проблеми по време на сън. Не става въпрос само за сънна апнея". 

Д-р Петър Чипев посочи, че твърде голямото количество сън също е вредно.

При тийнеджърите има физиологично забавена фаза на съня, обясни още той в предаването "Хоризонт до обед".  

"Те нормално заспиват по-късно. Дори едно заспиване след 12 часа понякога е физиологично. Проблемът е ранното ставане. Ефектът от недоспиването  при учениците води до проблеми с тяхната работоспособност и концентрация".  

Д-р Чипев обясни дали съня може да бъде компенсиран.

"В дългосрочен план - не, но в краткосрочен план – да. Ако в определени периоди от живота - месец или седмица, недоспиваме, бихме могли да компенсираме в почивните  дни. Много хора обаче нямат тази възможност заради работния си график или заради болести, свързани със съня. Може да се компенсира, но не във всеки случай. 

Необходимо е да имаме регулярно по седем часа сън на ден. Всяка сутрин и вечер да лягаме и ставаме в определен час.  Това даже е препоръчително да се случва и в почивните дни. Ако сънят не  е регулярен, започва да има негативни ефекти". 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.