"Факторът "купен и манипулиран вот" започва да формира доста сериозно съотношението на политическите сили". Не виждаме резултати от противодействието на МВР на купения и контролиран вот, смята бившият вътрешен и правосъден министър

Преживяваме своеобразно дежа вю. Фигурата на главния прокурор касае пряко начина, по който ще работи прокуратурата.

Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, адвокат и бивш правосъден и вътрешен министър.

Не е възможна промяна при избор като предходния, с един кандидат, без дебат, с кандидат, който над 10 години стои по върховете на прокуратурата като заместник на Цацаров и Гешев, смята Демерджиев.

Дефицитът на справедливост в нашето общество става все по-голям и расте изключително силно напрежение, което ако не бъде туширано, ще има много сериозни последици, изказа опасения той.

Българските граждани не са доволни от работата на прокуратурата. Години наред тя работи само тогава, когато трябва да обслужи определена поръчка или политически интерес, подчерта бившият министър на правосъдието.

Направи се изключително негоден опит за т.нар. съдебна реформа през Конституцията, гласи оценката на Иван Демерджиев. По думите му реформата е средство, а целта е справедливост и законосъобразност в действията на прокуратурата.

"Загуби се време в безплодни опити да се промени Конституцията, като съдебната реформа беше само претекст за това. Истинската цел беше промяна на правилата, по които се конституират служебните кабинети."

Отдавна Народното събрание трябваше да попълни състава на ВСС, напомни той и изрази мнение, че този орган няма правната компетентност да избере главен прокурор и председател на ВАС. Според него ВСС е показал морална негодност и тежки зависимости.

Изборът на всеки от "тримата големи", на всяка от тези фигури, е изключително важен, защото винаги са оказвали огромно влияние върху работата на ВСС, посочи Демерджиев. Той е категоричен, че не може да се пристъпва и към избор на нов председател на Върховния административен съд.

"Когато няма реално състезание, не може да говорим за избор. Тази процедура не бива да завърши с избор на главен прокурор в рамките на този ВССОгледално е положението с избор на председател на ВАС."

Хвърлят се цифри. Обявяват се брой операции. Гражданите отдавна се интересуват от резултата, а основните резултати са свързани с един-единствен сценарий – противоборството в ДПС. Не виждаме резултати от противодействието на МВР на купения и контролиран вот, коментира Иван Демерджиев в предаването "Преди всички". Според него "много лесно ще се види успяло ли е МВР да противодейства".

При все по-ниската избирателна активност факторът "купен и манипулиран вот" започва да формира доста сериозно съотношението на политическите сили, а влизането в парламента по подобен начин опорочава парламентаризма, изтъкна той.

Времето до изборния ден е твърде кратко за т.нар. активно противодействие, обобщи Демерджиев.

"Остава единствено с присъствие, с насищане пред избирателните секции МВР да противодейства пасивно."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.