Нереформираният модел на финансиране на обществените медии е основното предизвикателство пред дейността. Това подчерта генералният директор на Българското национално радио Милен Митев на започналото в Съвета за електронни медии изслушване на кандидатите за поста за следващите три години. 

Той акцентира върху ролята на диалога с работещите, включително по инвестиционната програма, и вземането на важните решения в колективните органи. В изложението си Митев изтъкна, че повишаването на медийната грамотност и борбата с дезинформацията е една от най-важните обществени каузи на медията: 

"В стремежа да гарантираме стабилността и устойчивостта на аудиото е необходимо, преди всичко, да се запази неговата независимост и свободата на журналистите. БНР нееднократно е доказало, че това са важни за него ценности и нееднократно се обединява в тяхна защита. Поради тази причина, ако ми бъде гласувано доверие за още един управленски мандат, поемам ангажимента да продължа да бъда гарант за тази свобода и независимост и, със своите усилия и усилията на ръководния екип на Радиото, да поддържаме една защитена среда, в която журналистите да могат свободно и спокойно да разработват теми по начина, който смятат за най-правилен и най-полезен за обществото. Вярвам, че само по този начин Българското национално радио може в пълен обем да изпълнява своите важна обществена задача, своята мисия".

Изслушването продължава днес с представяне на концепциите за развитие на БНР на още трима от кандидатите за генерален директор – Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова и Маргарит Русев. 

Утре ще изложат визията си и останалите трима претенденти за поста – Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. 

Изборът е насрочен за 17-и октомври. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.