Отчетните данни на НЦОЗА показват, че по времето на Асена Сербезова само за половин година задължителните имунизации са се сринали.

Драстичен спад има в обхвата на всички задължителни ваксини като при пет от тях проблемна е реимунизацията, а при останалите две проблема обхваща и първичната ваксинация. Единствено при бебетата, които се имунизират в родилното отделение няма рязка промяна и над 90% от тях са получили защита срещу туберкулоза.

Предпазените от морбили, паротит и рубеола, обаче, рязко са намалели. Три пъти по-малко деца са защитени като над 10 600 са без ваксина срещу морбили – те не са преминали през задължителната имунизация за деца на 13 месеца. Обхватът на имунизираните за първите 6 месеца на 2022 г. е едва 68,1%. Преди появата на COVID-19 покритието с тази важна ваксина беше над 92%.

Последствията от Сербезовото управление ще ни преследват години наред.

Това е още едно от доказателствата, че от протестър министър не става – за целта се изисква години всестранно обучение и растеж по йерархията на здравната система, а не спускане с парашут от фонтанчето на някой площад.

Д-р Илко Семерджиев

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.