Ако сте почитатели на културно-познавателните пътувания, забележителностите с историческо значение, архитектурните шедьоври, а Списъкът за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО е достоен да бъде най-верният Ви пътеводител, днешният ни бюлетин ще Ви е полезен в избора на следващата дестинация във Вашия туристически списък. Представяме Ви 8-те страни в света с най-много обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Източник на информацията е официалният уебсайт на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), в който са отразени всички най-нови обекти, добавени през 2018 г.

8. Великобритания

Стане ли дума за обекти на ЮНЕСКО във Великобритания, Стоунхендж често е първото ни предположение. Наистина това е най-известният мегалитен паметник в света с диаметър от 100 м, чието строителство започва едва през 30 в. пр. Хр. В столицата под закрилата на ЮНЕСКО са църква „Св. Петър“, известна със старото си име Уестминстърско абатство, Уестминстърският дворец, Уестминстърското училище и църквата „Света Маргарита“, Кралският дворец (Тауър), Кралската ботаническа градина (Кю Гардънс), крайбрежната част на Гринуич и др. Още забележителности в страната са дворецът „Бленъм“ в близост до Удсток, катедралата в Кентърбъри, Бат, Единбург, природната местност Пътят на великаните в близост до Бушмилс. 

7. Мексико

Цели 35 обекта в Мексико са под закрилата на ЮНЕСКО и го подреждат на достойното 6-то място. Сред най-известните е древният град Чичен Ица, за който се смята, че е създаден от маите в северната част на полуостров Юкатан. Името на града често е превеждано като „магьосниците на водата“. Непременно разгледайте Теотиуакан – най-големият античен град на американския континент, наричан „град на боговете“ с Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната. Други обекти са историческите центрове на Мексико Сити и на Пуебла със смесица от европейска и арабска архитектура, древните канали на ацтеките в Мексико Сити, старата част на Оахака с колониален архитектурен стил, археологическите части на Монте Албан и други.

6. Индия

Сред 37-те обекта в Индия, защитени от ЮНЕСКО, попада едно от седемте чудеса на света и истинско бижу на мюсюлманската архитектура – гробницата „Тадж Махал“, посветена на любимата съпруга на Шах Джахан. Заслужава си да разгледате още Червената крепост на Агра с формата на полумесец и индуиски елементи, древната и свещенна монголска столица Фатехпур Сикри с високата Порта на победата, историческата обсерватория „Джантар Мантар“, Червената крепост в Делхи – свидетел за властта на империята на могулите, гробницата на Хумаюн, второто по височина минаре в Индия „Кутаб Минар“, Храма на Слънцето в Конарк във формата на гигантска колесница, храмовия комплекс в Каджурахо с уникални скултурпни образци от индисйкото средновековие. Не на последно място са и храмовете на Чола, Танджавур и Брихадешвар.

5. Германия

Германия също притежава точно 44 обекта, записани в списъка на ЮНЕСКО и така заедно с Франция си делят престижното 4-то място в класацията. В Берлин такъв е островът на музеите в река Шпрее, където се намират музеят „Боде”, Старият музей, Старата национална галерия и чудесният музей „Пергамон” с богата колекция антики. Още си заслужава да посетите катедралата в Ахен, духовната столица на Бавария - Бамберг, най-голямата готическа катедрала в Северна Европа в Кьолн, сградата на кметството в Бремен, старият град в Регенсбург, дефилето на река Рейн между Рюделсхайм на Рейн и Кобленц, долината на река Елба около Дрезден и др. Впечатляващи са дворците и парковете на Потсдам и Берлин, включени в списъка, а дворецът „Сан Суси“, някогашна лятна резиденция на  пруския крал Фридрих Велики, се счита за един от най-фините образци на рококо архитектурата в Европа. 

4. Франция

Франция притежава 44 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО.  Разбира се, в това число влиза най-големият и най-посещаван дворец във Франция с изумителна Огледална зала - дворецът „Версай“ на Краля Слънце, Луи XIV. Друга такава забележителност е френското абатство Мон Сен Мишел, посветено на архангел Михаил, намиращо се на скалист остров в Нормандия. Можете да разгледате още катедралата в Реймс, където са били короновани повечето френски крале, Лунното пристанище в Бордо, военните крепостни стени на Каркасон, старата част на Лион, готическата катедрала „Св. Стефан“ в Бурж, поклонническият път към олтара на апостол  Яков Зеведеев - Ел Камино де Сантяго де Компостела, папския дворец в Авиньон - седалище на папите от 1307 до 1377 г. и др.

3. Испания 

Испания се гордее с 47 обекта под закрилата на ЮНЕСКО. Най-известен от тях е дворецът „Аламбра“, превърнат в кралска резиденция след идването на първия крал от династията на Насридите през 13-ти век. Не по-малко впечатляващи са катедралата и дворецът „Алкасар“ в Севиля, историческите центрове на Кордоба и Толедо, старите градове в Саламанка и Сеговия, както и акведуктът в Сеговия, Дворецът на каталунската музика и болницата „Сан Пау“ в Барселона, както 7 от архитектурните съкровища, дело на Антонио Гауди, старият град на Сантяго де Компостела. Не заслужават да бъдат пропуснати и Копринената борса във Валенсия, която е шедьовър на валенсианския готически стил, както и кралският дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал.

2. Китай

Китай притежава общо 53 обекта в списъка на ЮНЕСКО, от които 36 са част от културното наследство на страната, 13 са природни забележителности, а 4 са със смесен културно-природен характер. Несъмнено сред най-известните е Великата китайска стена, която се счита за най-големия архитектурен паметник в света, дълга над 21 хил. километра и част от новите 7 чудеса на света. Не по-малко популярен е дворцовият комплекс „Забраненият град“, който е бил официалната резиденция на императора и императрицата, както и Теракотената армия, която представлява 8099 статуи на китайски войни от теракота и е част от мавзолея на император Цин Шъхуан, който обединява Китай през 2 в. пр. Хр. Най-нови в списъка са скалните рисунки в планината Хуа от бронзовата епоха.

1. Италия

Италия разполага с най-много обекти под егидата на ЮНЕСКО в сравнение с всяка друга страна в света. Нейните 54 културни и природни забележителности представляват над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от приноса на Италия в световното културно богатство: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера,  Палермо,  Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и островите 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.