В държавата на живите мъртви е лукс даже и да умреш. Ще ви разкажа един действителен случай на мой познат колега, който ме шокира, е споделя във Фейсбук Стоян Таслаков. 

Публикуваме разказът по действителен случай, който той описва, без редакторска намеса:

"Мой колега с когото сме работили в чужбина се прибира в България за почивка. Става му лошо и отива на лекар. Намират му рак, но не искат да го приемат за лечение защото няма осугуровки. Няколко години се осигурявал в чужбина и е нормално да няма. Издават му документ от чужбина (payslips) да докаже че е работил и си е внасял осигуровки в друга държава. Занася документа на някакво гише за да опростят периода в които е бил навън и поне да не дължи пари за този период. Груба лелка му се сопва, че такива документи не се признават в България. Имало други видове документи които трябва да представи, но здравните му права ще бъдат възстановени най-рано след 6 месеца. 
Уникум! Човека трябва да влезе за лечение на момента защото заболяването е в напреднал стадий. Единственото решение е да плати осигуровките си за вскички години назад да му възстановят прават след един ден. Плаща 600лв и влиза в болница. Започват химиотерапии през 20 дена. В продължение на няколко месеца нито може да работи нито взима пари от някъде. Трябва да мине ТЕЛК, но след 6 месеца не по-рано и след това ще чака решение евентуално да му отпуснат пари.
Въпросите ми са, ако нямаше пари да плати щеше ли да е жив още? Вероятно не, нямаше да влезе в болница. Как може да оцелее повече от 6 месеца без пари при положение че трябва да се храни, през 20 дни да пътува за химитерапия и да си купува специални витамини които струват 200лв на месец? Невъзможно е да оцелее ако няма роднини които да му дават пари. Лекаря изписва лекарства и не го интерсува имаш ли пари или не. Телка не го интересува че имаш спешна нужда да ядеш и да ходиш на лечение, ще чакаш месеци. Нап не го интересува че си се осугурявал в друга страна и си иска парите на секундата. Няма значение че имаш документи, те в България не работят, кое ли работи?
Никой не го интерсува за теб, да не дава Господ да попаднеш в такава ситуация. Единственото ти решение е да умреш, но и попа иска пари да те опее и да те погребе.
В държавата на живите мъртви- жив си, ама защо ли? За 10 години има 60 случая на самозапалили се хора. Просто някаква статистика....."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.