Любителите на киното могат да гледат два нови интригуващи  късометражни филми – френският „Жени на доброто“ и българският „Леванти“ на 11 октомври в Културен дом НХК.

Филмите са част от проекта „Четири сезона“, който беше замислен като копродукция на България, Франция, Великобритания и Германия. Поради ковид пандемията филмовата лента не успя да се реализира, но благодарение на идеята вече са на екран два късометражни филма – единият осъществен във Франция, а другият в България.
По покана на Община Бургас в града ни пристигат режисьорите и продуценти на филмите – Стефани Халфон (Франция) и Ванина Кондова (България). Българският филм е реализиран с финансовата подкрепа на Община Бургас.
Между прожекциите на двата филма в петък зрителите могат да се срещнат и разговарят със специалните гости, които ще споделят кога и как са реализирали своите проекти, към кого са насочени и какво послание носят.
Стефани Халфон е родена и израснала в Рим в традиционно еврейско семейство. Учи в Париж, където започва нейната кариера във филмовите продукции. В своята работа отговаря за развитието и подпомага сценаристите и режисьорите в подготовката на техните бъдещи филми. Първият неин филм, който тя сама продуцира „Жени на доброто“ е закупен от OCS.
„Жени на доброто“ разказва историята на едно еврейско семейство във Франция и се занимава открито с традиции, обичаи и култура на ортодоксалните евреи, много интересна и богата културна общност. Филмът е универсална история за порастването на едно момиче в жена, смисълът на добродетелите и чувството за вина, силата и усещането за сплотено семейство, силата на майчината любов, сблъсък между поколения...
„Жени на доброто“ има номинация за „Сезар“ за късометражен филм през 2023 г.
Ванина Кондова е актриса и автор на филми. Завършила е актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Атлантик Актинг Скул в Ню Йорк. Участвала е в представленията "Ягоди в дачата", режисьор Алекс Кийгън (МСС Тиътър), "Алегория за пещерата", режисьор Синтия Силвър (Тиътър Лаб), "Квартирантът", режисьори Стивън Бракет и Теди Бъргман (Удшед Кълектив) и "Седем", режисьор Диего Вияда (Хостос Реп) и други. Екранните й участия включват "Денят на бащата", режисьор Павел Веснаков (Агитпроп), "Доза Щастие", режисьор Яна Титова (No Blink) и "Погледът в очите й", режисьор Брандън Тилмън. Ванина е носител на наградата за най-добра актриса на НАТФИЗ, един от победителите на Monologue Madness във Вашингтон, САЩ, както и носител на визата за Изключителни възможности в сферата на изкуството и науката. Тя е член на Ню Йоркския клон на наградите "Еми". Ванина е автор и сценарист на уеб сериала "Изгубени и намерени в Ню Йорк", където играе и главната роля. През 2024 година получава наградата „Златен Кукерикон“ за авторския си моноспектакъл „Онзи, другият Ню Йорк“.

За филма „Леванти“:
Той улавя смъртта през обектива на своя фотоапарат. Тя всеки ден се бори, за да спасява човешки животи. Живеят в двата края на света, сега обаче източните ветрове ще ги срещнат на морския бряг на Бургас. Но как ще продължат нататък когато не са готови да обърнат гръб на чувствата си?
Сценарист и режисьор: Ванина Кондова
Оператори: Калин Иванов, Цветомир Петровски и Галина Василева
Монтаж: Радостина Василева
Музика: Васко Бозаджийн - Васкé, Елица Рива, Преслава Божидарова, Десислава Латинова

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.