"Институциите са на командно дишане. Туморът е толкова метастазирал!" Ако сега никой не сезира Конституционния съд, изборът на нов главен прокурор ще се санира, смята тя

Процедурата, която тече в момента, е нелегитимна.

Това мнение изрази пред БНР Екатерина Баксанова от правната програма на Института за пазарна икономика относно възобновената от ВСС процедура за избор на нов главен прокурор. Процедурата срещна критики и предизвика спорове.

Решението на Конституционния съд, което отмени ключови елементи от съдебната реформа, не отмени текста, който постановява, че двете колегии във ВСС продължават да действат, но не изглежда, че имат правомощия да избират и освобождават от длъжност т.нар. трима  големи в съдебната система, поясни Баксанова.

"Двете колегии – съдийската и прокурорската, продължават да изпълняват функциите си, с изключение да избират и освобождават от длъжност главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС."

Един от аргументите на защитниците на тезата, че процедурата е легитимна – те използват решение на КС от 2022 г., което казва, че съдебните инспектори и на главния съдебен инспектор продължават да изпълняват функциите си дори при приключен мандат, до избора на нови. Решението обаче е за Инспектората на ВСС и не може толкова лесно да се пришива към други органи, подчерта Екатерина Баксанова, като нарече това решение на КС "изключително проблематично".

Според нея е озадачаващо процедурата за нов главен прокурор да започва преди избора на председател на Върховния административен съд. Тези две процедури ще минат, ще бъдат избрани конкретни изпълнителни хора, прогнозира тя.

"Ако сега никой не сезира Конституционния съд, изборът ще се санира, ако се осъществи", заяви Баксанова.

ВАС или голяма част от състава му е на пряко подчинение на г-н Пеевски, изтъкна още тя.

Този състав на ВСС се е доказал като предан и изпълнителен, отбеляза Екатерина Баксанова. Според нея "ВСС е предвидим в своето покорство".

"ВСС няма самостоятелна воля и са чакали инструкции, да разберат кой дава инструкциите."

"В момента институциите са на командно дишане. Туморът е толкова метастазирал!", коментира Баксанова в предаването "Преди всички".

По думите ѝ, в последните години сме "леко приспани" от безкрайните избори и влизането от скандал в скандал.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.