ВАС обяви за противозаконно отзоваването без основание на вече назначени членове на СИК. Решението на ВАС може да навреди на опитите на фракцията на Пеевски да се наложи в избирателните комисии.

Върховният административен съд (ВАС) издаде на 16 октомври решение, което може да окаже важно значение върху битката, която водят двете фракции в ДПС за съставите на секционните избирателни комисии (СИК). Съдът постанови за незаконно отзоваването без обективни основания на вече назначени членове на СИК. Това засяга интересите на крилото на Делян Пеевски, което се опитва да подмени кадрите на Доган в комисиите със свои хора и създава казуси като този, който беше разгледан от ВАС.

КАЗУСЪТ С КОМИСИИТЕ

Лагерите на Делян Пеевски и Ахмед Доган водят тежка битка от септември насам кой да определи членовете на комисиите, които организират и провеждат гласуването в изборния ден, а след това броят гласовете и попълват протоколите с резултатите. Двете фракции взаимно се надиграват, като всяка от тях праща свои представители, които да правят номинации от името на ДПС в общините при назначаването на комисиите. Така се опитват да прокарат свои хора като членове.

Всеки път, когато някоя от страните остане неудовлетворена, към съответните районни избирателни комисии (РИК) потичат жалби, които често след това стигат до Централната избирателна комисия (ЦИК). Последната отказва директно да се занимава с такива жалби, като се измъква с оправданието, че който и да е назначен в секционните комисии, това е станало по предложение на легитимен представител на ДПС, независимо дали пълномощията на този представител идват от Делян Пеевски или Джевдет Чакъров, който води лагера на Доган. А когато ЦИК все пак се опита да вземе решение, най-често не събира нужното мнозинство и тогава автоматично постановява решение за отхвърляне.

Точно с такива решения се занимава ВАС. До него са постъпили жалби на членове на СИК в общините Свищов и Елена. Те са били отстранени от комисиите си по искане на представител на ДПС, който е от лагера на Пеевски. РИК-Велико Търново, в чийто район попадат общините, се е съгласила с исканията (решенията на РИК - тук и тук). Отстранените са подали жалби в ЦИК, където комисарите от квотата на ДПС са предложили решенията на РИК да бъдат отхвърлени, но не събират мнозинство, тъй като срещу тях застават колегите им от квотата на ГЕРБ, и така ЦИК постановява решения за отхвърляне (текстовете на решенията - тук и тук). Точно те са били обжалвани във ВАС.

РЕШЕНИЕТО НА СЪДА

Върховните съдии посочват в решението си, че СИК работят в рамките на мандат, който започва от деня на назначаването им и продължава до приключване на изборите и предаването на изборните книжа и материали. Те се позовават на решение на Конституционния съд, според което "индивидуалните мандати могат да се прекратяват предсрочно на изрично посочени основания, които са обективни факти или оставка".

"Освобождаването на член на мандатната избирателна комисия, след назначаването й с решение на РИК, не може да се извърши въз основа на субективна преценка на политическия субект, т.е. само по предложение на партията, от чиято квота участват. Затова решението за освобождаване на вече назначени членове на СИК само по субективното предложение (в случая на единия от представляващите ПП "ДПС"), без да се посочват обективни причини или оставка, се явява незаконосъобразно", смята ВАС.

Съдиите изтъкват, че исканията за освобождаването на членовете на СИК не се позовават на никакви обективни обстоятелства, и затова отстраняването им от РИК-Велико Търново е незаконосъобразно. Затова отменят решението за отхвърляне на ЦИК и нареждат на комисарите да приемат друго, с което да отменят решението на великотърновската комисия. С други думи, кадрите на Доган трябва да бъдат върнати в СИК, а назначените на тяхно място хора на Пеевски – да бъдат махнати.

Това съдебно решение може да бъде прецедент за следващи такива случаи, каквито със сигурност ще има.

ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Когато казусът се обсъжда в ЦИК на 10 октомври, Йорданка Ганчева от квотата на ГЕРБ посочва, че досегашната практика на комисията не е изисквала при замени на членове на СИК последните да са подали заявление за освобождаване. Липсата на такова, тоест, на лично волеизявление, че подават оставки от СИК, е част от доводите, че въпросните членове не бива да бъдат отстранявани. Ганчева предупреждава, че ако ЦИК си промени становището в това отношение, може да има големи проблеми при попълването на секционните комисии в страната и в чужбина.

А колегата й Георги Баханов допълва, че предлагането и отзоваването на членове на комисии е единствено в прерогативите на партията, която ги е излъчила (този довод директно се сблъсква с аргументите на ВАС, че веднъж назначени, членовете на СИК "се откъсват от зависимостта на своите партийни предложители и се превръщат в членове на независим и неутрален орган, който е отговорен към изборния процес" - бел.а.). "ЦИК изземва волята на конкретен правен субект – участник в предстоящите избори, в случая партия ДПС, и едва ли не казва: "Вие не можете да правите замени на предложените от вас членове на СИК", което считам за недопустимо", обяснява Баханов.

Ерхан Чаушев (ДПС) контрира, че Изборният кодекс ясно казва какви са основанията за освобождаване и в конкретните случаи те не са налице. "Самоволно, по произвол на един пълномощник, те са предложени за замяна, а пък РИК бързичко, без каквато и да е мотивировка и обоснованост, е решила да изпълнява туй предложение, което е незаконосъобразно. То противоречи на правни норми, а не на желания и ситуации в партия", казва Чаушев. А колежката му Севинч Солакова, която е секретар на ЦИК, добавя, че комисията няма единна практика по подобни казуси.

Каквато и да е истината от правна гледна точка, случаят действително поставя въпроса как ще се процедира, когато трябва да се заменят хора в СИК. А това се случва непрекъснато, тъй като партиите буквално до изборния ден, а понякога и в самия ден, подменят членове на комисии.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.