Президентът смята, че не всички факти за авиокатастрофата са известни

Военната прокуратура в Пловдив, която разследва катастрофата с учебно-боен самолет в авиобаза "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти, излезе с гневно съобщение заради изявленията на Министерството на отбраната от вчера. Докладът на специалната комисия от МО, която проверява случая, гласи, че е бил поет неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж. Констатациите на МО се базират на данните от черната кутия на самолета L-39 ZA, стана ясно по време на специална пресконференция, дадена вчера от военния министър Атанас Запрянов и други представители на министерството.

Освен че се гневи на изявленията от МО, които определя като прибързани, прокуратурата предупреждава, че се разследва и дали за трагедията нямат вина длъжностни лица, включително от висшия команден състав на Военновъздушните сили.

"Само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли нарушения, включително и от длъжностни лица, свързани с планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС)", гласи съобщението на военните магистрати.

"Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс", обяви прокуратурата.

Магистратите допълват, че и в момента текат активни следствени действия за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на двамата пилоти.

"Изявленията на представители на Министерството на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии", се казва в съобщението.

Според прокуратурата е "недопустимо и некоректно", преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. По закон това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор.

Прокуратурата призовава да се преустановят всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на истината и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването.

Подобна теза разви и президентът Румен Радев по време на тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод Празника на авиацията. "Тази година празникът е помрачен от гибелта на двамата летци, за които продължаваме да скърбим, но няма как да коментирам хипотези, преди да са налични всички факти относно тази катастрофа", коментира Радев, цитиран от БТА. 

Радев каза, че "вчера от Министерството на отбраната бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причина, но установяването на вина и вменяването на отговорност не е обект на тази проверка". Става дума за грешка на пилотите, съобщиха вчера от разследващия отдел на служба "Военна полиция".

"В същото време продължава работата на прокуратурата и назначената комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във формированията на Военновъздушните сили", отбеляза държавният глава. Комисията има срок до края на октомври. 

Според него вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии, са най-малкото неетични и неморални. Радев коментира, че не познава командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време.

КАТАСТРОФАТА

На 13 септември двама от най-добрите ни и надеждни военни пилоти загинаха  - 51-годишният майор Петко Димитров и 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дункин.

Двамата летяха със самолет L-39, който се разби по време на подготовката на авиошоу, малко след като президентът Радев напусна авиобазата "Граф Игнатиево", след като самият той летя на F-16.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.